Cauta

Biserica Domnească de la Curtea Veche

Biserica Domnească de la Curtea Veche, cunoscută și ca Biserica Sfântul Antonie sau Biserica Buna Vestire, este cel mai vechi lăcaș de cult din București, datând din epoca medievală. Importantă atracție pentru turismul ecumenic și nu numai, altarul de la Curtea Veche a fost loc de închinăciune și de miruire a unor domnitori precum Mihai Viteazul, Matei Basarab, Șerban Cantacuzino, Constantin Brâncoveanu ori Alexandru Ghica.

Poziționat în Centrul Istoric al Capitalei, pe Strada Franceză, vis-a-vis de Hanul lui Manuc, la câțiva pași de ruinele Palatului  Voievodal Curtea Veche (a servit drept capelă pentru reședința domnească), ansamblul laic este ctitoria voievodului Mircea Ciobanul și a soției acestuia, Doamna Chiajna, fiind zidit în urmă cu aproape 500 de ani pe locul unei biserici din lemn despre care se crede că ar fi fost înălțată de Mircea cel Bătrân. Și Constantin  Brâncoveanu s-a  îngrijit de biserică, prin voia sa realizându-se portalul din piatră de la intrare.  Alt domnitor care s-a ocupat de acest loc a fost Ștefan Cantacuzino (picturile şi o catapeteasmă nouă), efortul lui fiind menționat în pisania de piatră aflată deasupra ușii de la intrare. Astăzi doar zidurile mai vorbesc despre acele vremuri. Legenda spune că în vremea lui Mihai Vodă Șuțu, după fuga acestuia, Bucureștii au fost lăsați de izbeliște, pe mâna „crailor de Curtea Veche” (haimanale aciuate în ruinele şi bisericile vechii Curţi Domneşti), iar locul devenise un spațiu al desfrâului și fărădelegilor. Copie a mănăstirii Cozia, edificiul religios poartă hramul Blagoveștenia (Buna Vestire), iar din 1852 și pe cel al ocrotitorului ei, Sfântul Cuvios Antonie Cel Mare.  Din anul 2008, Biserica Domnească de la Curtea Veche este Paraclis Patriarhal. Așa cum spuneam, Biserica Domnească este situată chiar vizavi de celebrul Han al lui Manuc, în incinta Orașului Vechi. Parfumul interbelic al zonei invită vizitatorii să ridice ochii și spre alte clădiri monumente istorice, dar și să se relaxeze, Centrul Vechi oferind multe opțiuni în acest sens: galerii de artă, restaurante cu mâncăruri tradiționale românești sau magazine de unde pot achiziționa suveniruri.

Material realizat în cadrul „DESTINATION: BUCHAREST” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Ultimele stiri

  • Un important stat european se izolează de restul lumii. Garduri şi bariere de 2,5 miliarde de euro, la graniţă
  • Alege ce citești
  • Medicii au luat în calcul externarea lui Florin Piersic. Când ar putea pleca acasă marele actor
  • Alege ce citești
  • USR, între dezvăluirile lui Coldea și clanul Fabian
  • Guvernul şi i-a „pus în cap” pe angajaţii de la Senat și Camera Deputaților. Oamenii au protestat pe holuri
  • Cât trebuie să scoţi din buzunar dacă vrei să-ţi cânte Irina Loghin la nuntă
  • Iris Ionescu, tânăra de 17 ani care caută remediu împotriva tuberculozei, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Matrapazlâcuri la Ministerul Energiei. Au vrut să fure de la săraci ca să dea la bogați
  • Unde i-a împins nevoia pe românii care îşi caută o locuinţă. Sunt dispuşi să stea în „bombe” comuniste, numai pentru că e mai ieftin
  • Exit mobile version