AcasăTraditii si obiceiuri de Sfantul Ilie: Ce fac FETELE NEMARITATE in ajunul...

Traditii si obiceiuri de Sfantul Ilie: Ce fac FETELE NEMARITATE in ajunul sarbatorii!

Sfantul Ilie este cinstit de crestinii ortodocsi, sambata, pe 20 iulie, ca aducator de ploi, dupa ce, prin rugaciunile sale, a salvat de la moarte poporul din Israel, dupa trei ani si jumatate de seceta.

Totodata el este considerat si divinitatea populara a Soarelui si a focului, atestata prin numeroase traditii si datini.

Obiceiurile romanesti de Sfantul Ilie, celebrat in ziua de 20 iulie, sunt variate si difera de la o regiune la alta. Unul dintre vechile obiceiuri este acela ca tinerele necasatorite sa se duca, in noaptea din ajunul sarbatorii, pe campul de canepa, sa se dezbrace si sa se tavaleasca prin cultura. Daca noaptea viseaza canepa verde inseamna ca se vor casatori cu feciori tineri, in anul care urmeaza, iar daca viseaza canepa uscata, atunci se vor marita cu barbati batrani.

In aceasta sfanta sarbatoare crestina, romanii culeg busuiocul pe care il pun la uscat in podul casei, si tot atunci se culeg si plantele de leac care se duc la biserica pentru a fi sfintite, dupa care se pun la pastrare si se folosesc in scopuri farmaceutice.

O alta traditie spune ca merele nu trebuie mancate pana pe data de 20 iulie, iar fructele nu trebuie sa fie lovite unul de altul pentru a nu aduce grindina. Pentru a scapa de aceasta superstitie, oamenii duc mere la biserica pe 20 iulie pentru a fi sfintite, iar asta face ca pe lumea cealalta ele sa devina mere de aur. Aceste mere sunt date apoi de pomana copiilor.

Potrivit unei alte traditii, in aceasta zi, apicultorii recolteaza mierea de albine, operatiune numita „retezatul stupilor”. Se spune ca doar barbatii ajutati de cate un copil pot aduna mierea in aceasta zi.

Tot de Sf. Ilie, ciobanii aveau voie sa coboare prima data in sat de la munte, o ocazie numai buna pentru ciobanii tineri  sa le duca in dar iubitelor sau sotiilor lor furci de lemn pentru tors.

De Sfantul Ilie nu se lucreaza de teama pagubelor (traznete, ploaie, grindina). De asemenea se crede ca daca tuna vor fi merele si alunele viermanoase.  Cu aceasta ocazie se culeg in zori plante de leac stropite cu sange de cocos taiat deasupra lor.

author avatar
Alina Costache
799 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger