AcasăObiceiuri in Vinerea Mare

Obiceiuri in Vinerea Mare

Aceasta zi de vineri din Saptamana Patimilor ii apropie tot mai mult pe credinciosii ortodocsi de momentul in care vor vesti Invierea lui Hristos.

Cunoscuta drept Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor, aceasta zi marcheaza momentul in care crestinatatea isi aminteste de ziua in care a fost rastignit si in care a murit Hristos. Asadar, e o zi de mare durere pentru credinciosii ortodocsi, unii dintre ei alegand ca in aceasta zi sa tina post negru, adica sa nu manance nimic si nici sa nu bea apa, cel putin pana la apusul soarelui.

De altfel, pe parcursul zilei, credinciosii trec pe sub masa instalata in bisericile din tara, ca simbol al coborarii Mantuitorului in mormant. Oamenii aduc flori, pe care le depun pe sau in apropierea mesei respective si pe care abia seara tarziu, la finele slujbei, se impart crestinilor care vin la biserica, acestia din urma avand convingerea ca plantele sunt purtatoare de puteri tamaduitoare.

Totodata, in seara acestei zile de vineri, in biserici se tine Denia Prohodului la finalul careia credinciosii merg, impreuna cu preotii sfantului lacas de cult in care au participat la slujba, si inconjoara de trei ori biserica, parintii purtand Sfantul Epitaf. In anumite zone ale tarii, se obisnuieste ca dupa incheierea acestei slujbe, oamenii –  in special femeile- sa se indrepte apoi catre cimitirele in care odihnesc intru vecie rudele si cei dragi, pentru a le aprinde o lumanare.

In aceasta zi obiceiurile vechi de cand lumea, transmise din generatie in generatie, spun ca in gospodarii nu se trebaluieste, ca in zilele precedente. Nu se vopsesc oua, nu se fac cozonaci, de asemenea nu se spala si nu se coase.

173 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger