AcasăObiceiuri de Florii - duminica Sarbatorii Intrarii lui Hristos in Ierusalim

Obiceiuri de Florii – duminica Sarbatorii Intrarii lui Hristos in Ierusalim

Intrarea lui Hristos in Ierusalim, cunoscuta in popor drept duminica Floriilor, este considerata una dintre marile sarbatori ale ortodoxiei. Crestinii merg la biserica si respecta anumite obiceiuri din strabuni, pentru a cinsti cum se cuvine duminica dinaintea marii Sarbatori a Invierii.

Duminica de dimineata, imbracand straie curate, de sarbatoare, oamenii merg la slujba de Florii, la finele careia duc acasa ramuri sfintite de salcie, pe care le agata langa icoana, pentru ca locuinta lor sa fie aparata de rele. Salcia e vazuta ca un simbol al vietii, gratie puterii sale de regenerare si de adaptare la mediu, si totodata semn al biruintei asupra mortii, amintind de ramurile de finic, cu care a fost intampinat Mantuitorul Hristos, in cetatea Ierusalimului.

In prag de Florii, in sudul tarii exista obiceiul ca fetele din comunitatile rurale sa participe la un ceremonial special. Una dintre ele imbraca straie albe, de mireasa, simbol al puritatii, si merge, impreuna cu un grup de fete la colindat, in curtile oamenilor care le deschid portile gospodariei, conform Crestin Ortodox. Tinerele canta despre moartea lui Lazar, tanarul care a fost inviat de Hristos.

In restul regiunilor tarii, se obisnuieste ca in aceasta zi sa se dea de mancare animalelor ramuri de salcie, pentru ca si acestea sa fie protejate de rau. Se spune ca nu e bine ca in aceasta zi sa se faca nici curatenie, si nici ca oamenii sa se spele pe par, fara sa foloseasca apa sfintita, altfel se crede ca ar putea albi.

In ajunul sarbatorii, femeile fac placinte de post si le impart saracilor. De altfel, in aceasta duminica se impart bucate de sufletul celor disparuti. De asemenea, e bine sa stiti ca in aceasta zi de mare sarbatoare, a Floriilor, Biserica a randuit sa fie dezlegare la peste.

De asemenea, inca din strabuni, in ziua de Florii oamenii urmaresc cum va fi vremea. Pentru ca se crede ca asa cum va fi ziua de duminica dinaintea Invierii, la fel va fi timpul de frumos, sau de urat, dupa caz, si in Duminica Pastelui. Inca din seara zilei de Florii incep deniile, care continua in toata saptamana viitoare, perioada ce precedede marea Sarbatoare a Invierii mantuitorului – Sfanta Sarbatoare a Pastelui.

Sursa foto: sfatulparintilor.ro

581 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger