AcasăDuminica Ortodoxiei (1 martie), prima duminica din Postul Pastelui. Procesiune cu icoane

Duminica Ortodoxiei (1 martie), prima duminica din Postul Pastelui. Procesiune cu icoane

Cea dintai duminica din Postul Sfintelor Pasti, cunoscut si drept Postul Mare, poarta numele de Duminica a Ortodoxiei si aminteste de triumful Bisericii asupra ereziilor, dar si despre importanta cinstirii sfintelor icoane.

Ca urmare, pe langa slujbele savarsite in aceasta zi in bisericile ortodoxe, in cadrul carora se oficiaza, potrivit Crestin Ortodox, si Liturghia Sfantului Vasile cel Mare, dar se citeste si o pastorala (scrisoarea-n.r) Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, credinciosii care isi doresc pot participa la o procesiune cu icoane.

Aceasta manifestare este, deja, una traditionala. Ca si in anii trecuti, in Duminica Ortodoxiei, credinciosii ortodocsi participa la o procesiune in jurul Parcului Gradina Icoanei, din Bucuresti. Potrivit basilica.ro, manifestarea denumita „Icoana – fereastra spre Dumnezeu” ar urma sa inceapa la ora 13.30, iar odata incheiata procesiunea, credinciosilor le vor fi sfintite icoanele pe care le-au purtat cu ei pe intreg parcursul ceremoniei religioase.

Mantuitorul Iisus Hristos ne-a dat posibilitatea si dreptul sa-I pictam icoana

„Deoarece „catastrofa iconoclasmului a necesitat un efort de rezistenta considerabil, reunirea tuturor fortelor Bisericii, sangele martirilor si al marturisitorilor ei, experienta si intelepciunea Parintilor aparatori ai icoanelor, credinta de neclintit a poporului drept credincios”, in amintirea acestora si pentru sarbatorirea triumfului dreptei credinte asupra tuturor ereziilor, incepand cu data de 11 martie 843, neintrerupt, in prima duminica a Postului Sfintelor Pasti, Biserica Ortodoxa de pretutindeni praznuieste, an de an, Duminica Ortodoxiei, intonand impreuna cu imnograful: „Cinstea icoanei se inalta la chipul cel dintai […]. Pentru aceasta cu dragoste cinstim icoanele Mantuitorului Hristos si ale tuturor sfintilor; ca, sub indrumarea lor, sa nu mai fim supusi niciodata necredintei” (…) Prin intruparea Sa, Mantuitorul Iisus Hristos ne-a dat posibilitatea si dreptul sa-I pictam icoana. Nu este vorba despre o reprezentare a chipului naturii sau fiintei divine, deoarece aceasta este una spirituala, ci numai o reprezentare dupa formele felurite in care Dumnezeu sau sfintii ingeri s-au aratat in lume. In icoana, Domnul Iisus Hristos este prezent ca Dumnezeu – Om, dupa cum, in mod intelept, ne invata Sfantul Ioan Damaschin”, se arata in Pastorala Sfantului Sinod al BOR la Duminica Ortodoxiei, in 2015.

sursa foto: ziarullumina.ro

518 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger