AcasăCrestinii ortodocsi sarbatoresc, joi, Inaltarea Domnului. Traditii si obiceiuri!

Crestinii ortodocsi sarbatoresc, joi, Inaltarea Domnului. Traditii si obiceiuri!

Inaltarea Domnului sau Ispasul – asa cum i se mai spune in popor, se sarbatoreste anual joia, la 40 de zile de la Inviere, si reprezinta ultimul eveniment din  viata pamanteasca a lui Iisus Hristos.

Credinciosii ortodocsi sarbatoresc in aceasta zi Inaltarea Domnului, zi in care, potrivit cartii biblice „Faptele Apostolilor”, Mantuitorul Iisus Hristos s-a inaltat la cer. In acel moment Hristos si-a profetit revenirea si i-a incredintat pe apostoli ca il va trimite pe Duhul Sfant.

Traditia spune ca locul de pe care Fiul Domnului s-a inaltat la cer este situat la Ierusalim pe Muntele Maslinilor, acolo, in capela rotunda, este pastrata si astazi o piatra imprimata cu urma piciorului lui Hristos. Capela Inaltarii Domnului este un loc de rugaciune atat pentru crestini, cat si pentru musulmani.

Tot in aceasta zi, Biserica Ortodoxa Romana (BOR) face praznic de pomenire a eroilor – a ostasilor si luptatorilor romani din toate timpurile si din toate locurile – care s-au jertfit pe campurile de lupta, in lagare si in inchisori pentru apararea patriei si a credintei stramosesti, pentru intregirea neamului, libertatea si demnitatea poporului roman.

Prin hotararile Sfantului Sinod al BOR din anii 1999 si 2001, sarbatoarea Inaltarii Domnului, numita si Ispas – dupa numele martorului nevazut al Inaltarii – a fost consacrata ca sarbatoare nationala bisericeasca a Eroilor.

Traditia spune ca Ispas, un cioban, ascuns pe dupa pietre, a urmarit evenimentul, tacut si uimit, si mai apoi a povestit alor sai cele intamplate. De Ispas, romanii, crestini ortodocsi, isi pun la brau frunze de nuc pentru ca se crede ca si Iisus ar fi avut cand s-a inaltat la ceruri si se bat cu leustean ca sa fie feriti de rele si de boli.

De asemenea, oamenii bat si vitele cu leustean – ca sa se ingrase, sa fie sanatoase si ferite de vrajitorii – si le taie par din varful cozilor pe care le ingroapa intr-un furnicar, cu urarea: „Sa dea Dumnezeu sa fie atatia miei si vitei cate furnici sunt in acest furnicar!”.

De  Inaltarea Domnului se sfintesc plantele de leac – leusteanul, paltinul, alunul. Se crede ca cine moare de Ispas ajunge in Rai.

In anumite zone din Romania se tin Mosii de Ispas, iar casele si mormintele se impodobesc cu crengi de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leustean.

Aceasta este ultima zi in care se mai pot rosi oua. Oamenii se saluta in aceasta zi cu formulele „Hristos s-a inaltat!” si „Adevarat s-a inaltat!”.

author avatar
Alina Costache
351 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger