AcasăCalendar ortodox: sambata 4 iunie 2011

Calendar ortodox: sambata 4 iunie 2011

Sfijntii mucenici de la Niculitel

†) Sfintii Mucenici: Zotic, Atal, Camasie si Filip de la Niculitel

In martirologiul siriac si cel al Fericitului Ieronim din secolele III-IV sunt pomeniti, pe langa alti 25 de martiri, si patru martiri originari din Rasaritul Europei, numiti: Zotic, Atal, Camasie si Filip. Acesti sfinti mucenici au patimit pentru Hristos sub imparatia lui Diocletian si Maximian. Se crede ca erau ostasi in armata romana, dar, pentru credinta lor in Hristos, au fost osanditi la moarte prin taiere cu sabia.

Sfintii mucenici de la Niculitel

Nu se stie exact data mortii lor, nici locul unde au fost martirizati. Unii cred ca au fost surghiuniti la Gurile Dunarii, in nordul Dobrogei de astazi, unde erau exilati numerosi crestini ai Imperiului Roman, care nu voiau sa jertfeasca idolilor. Dupa traditie, acesti sfinti martiri ostasi au fost judecati de autoritatile romane in orasul Noviodunum, tot in Dobrogea.

Prin secolele IV-V, s-a construit in localitatea Niculitel, din judetul Tulcea de astazi, o basilica din piatra cu hramul Sfantul Atanasie cel Mare, care a fost reinnoita in secolul XIII, in care au fost asezate moastele acestor sfinti mucenici. Cu voia lui Dumnezeu, in anul 1971, luna septembrie, datorita ploilor abundente, paraul Niculitel a inundat si a scos la lumina o cripta sub vechea temelie a bisericii din secolul IV, in care se aflau, intr-un sicriu comun, moastele acestor patru sfinti mucenici. Pe peretele interior al criptei scrie in limba greaca: „Martyres tou Hristou”. Iar pe peretele opus scrie numele lor: „Zotikos, Attalos, Kamasis si Filippos”.  Aceasta cripta martirica, recent descoperita, este unica in Romania si in sud-estul Europei.

Moastele acestor sfinti martiri au fost asezate in patru racle de lemn si depuse spre inchinare in biserica Manastirii Cocos din apropiere, unde se pastreaza si astazi, avand zi de praznuire 4 iunie.

Minunea de la Niculitel

Minunea de la Niculitel

Timp de o noapte si o zi, Sfintele Moaste au stat in martiriconul unde au fost descoperite. S-a facut priveghere, cu citiri din Psaltire, pentru aceasta randuindu-se doi frati de la Manastirea Dervent. Pe la ora doua dimineata, calugarii s-au gandit sa imortalizeze aceste clipe unice cu ajutorul unui aparat fotografic. Astfel, fratele G. a fost pozat citind din Psaltire. La transpunerea pe hartia foto, pe langa personajul din imagine, a aparut un fascicul de lumina venind de sus, pana la intrarea in martiricon, unde parca se frange si poposeste la Sfintele Moaste. Parintele arhimandrit Petroniu Tanase de la Schitul Prodromu (Muntele Athos), intre timp trecut la Domnul, ne-a daruit o scurta si folositoare insemnare, spunand ca, fara indoiala, aceasta Lumina Dumnezeiasca este Lumina Sfinteniei Sfantului Duh, de care s-au invrednicit Sfintii Mucenici prin jerta lor, nevazuta de ochii omenesti, dar care s-a lasat sa fie prinsa de aparatul fotografic, ca o binecuvantare cereasca peste cei ce faceau cu evlavie si cinste praznuirea Sfintilor Mucenici. Lucrul minunat este ca aceasta Lumina, invizibila de obicei pentru noi, oamenii pacatosi, s-a facut vazuta si surprinsa de aparatul foto, pentru a ne intari si mai mult in credinta fata de Sf. Mucenici si toti Sfintii. Calugarul G. din fotografie l-a intrebat pe Parintele Petroniu ce legatura ar putea avea aceasta Lumina cu el. Parintele i-a raspuns: „Lumina nu a aparut pentru ca ai fi fost fratia ta acolo, ci ea era si mai inainte si este si acum si a fost prinsa de aparatul fotografic in chip minunat, ca o binecuvantare dumnezeiasca pentru evlavia si cinstirea Sf. Mucenici ce se facea atunci. Lumina care a aparut este Lumina Cereasca in cinstea Sfintilor Mucenici, cand s-au reintors la vechiul lor salas“. (Gabriel Mateescu – Lumea credintei)

Tot astazi mai sunt pomeniti

Sfantul Mitrofan, Patriarhul Constantinopolului

Cuvioasa Sofia

555 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger