AcasăUtileBucurești coolTuralSala Radio: dragostea pentru muzică nu are limite

Sala Radio: dragostea pentru muzică nu are limite

Bogăţia culturală a Bucureştilor este minunat scoasă în evidenţă de sălile de concert, unde muzica hrăneşte şi linişteşte, educă, crează pasiuni, clădeşte istorie. V-am invitat la Opera Română, ne-am întors în timp împreună la Ateneul Român unde a concertat, la doar 17 ani, George Enescu, iar astăzi vă invităm să ne fiţi alături la Sala Radio. Aici veţi afla că dragostea pentru muzică nu are limite şi visele se împlinesc întodeauna. Dacă Ateneul Român este considerat casa filarmonicii bucureştene, studioul de concerte “Mihail Jora” al Societăţii Române de Radiodifuziune, cunoscut şi sub numele de Sala Radio, aparţine Orchestrelor şi Corurilor Radio România.

În apropiere de Parcul Cişmigiu, pe strada General H.M. Berthelot nr. 60-64, se află cea mai mare sală de concerte simfonice şi corale din România, cu o acustică impecabilă, unde toate genurile muzicii de calitate încântă anual milioane de oameni. Cele şapte ansambluri muzicale – Orchestra Naţională, Orchestra de Cameră, Corul Academic, Corul de Copii, Cvartetul Voces, Big Bandul şi Orchestra de Muzică Populară aduc în fiecare stagiune de concerte plusul de valoare culturală pentru care este recunoscută Capitala pe plan mondial. Construcţia Sălii Radio, singura din Bucureşti care oferă posibilitatea de a realiza înregistrări digitale în direct, a început în 1959, publicul putând participa la concerte începând cu 1961, când a avut loc şi inaugurarea. Studioul de concerte are formă trapezoidală, se îngustează către podium, iar pereţii sunt, pe toată înălţimea, acoperiţi cu panouri din lemn.

O atenţie deosebită a fost acordată acusticii, nu doar în ceea ce priveşte difuzarea sunetelor muzicale, ci în privinţa recepţiei optime a acestora, prin măsuri de izolare fonică a construcţiei, care să nu permită pătrunderea zgomotelor din exterior. De asemenea, s-a urmărit reflectarea unei game de frecvenţe a vibraţiilor cât mai extinse, de la sunete foarte grave până la cele mai acute. Specialiştii spun că, pe lângă acustică, un alt punct forte al Sălii Radio este, fără îndoială, Orga. Aceasta a fost construită în 1960, în Cehoslovacia, după un proiect realizat în România, şi este una dintre cele mai mari din Europa. Acţionată electric, prin cele 7.600 de tuburi de dimensiuni şi culori diferite, Orga Sălii Radio reprezintă un decor impresionant. Aerul modern al sălii este dat şi de scaunele confortabile, foaierele spaţioase şi de scena pe mai multe niveluri pentru 200 de interpreţi. Exact aşa cum a visat marele compozitor şi dirijor Mihail Jora. “În sfârşit, miracolul s-a produs, visul lui Mihail Jora şi al instrumentiştilor din fazele începutului activităţii Orchestrei Radio a căpătat viaţă, s-a <<inaugurat>>, la 26 august 1961 un nou Studio Radio, printr-un concert al tuturor formaţiilor. Era, într-adevăr, o realizare deosebită, venită într-un moment când s-au mai dat în folosinţă şi alte două săli de concert, Sala Mare a Palatului şi Sala Mică a Palatului. Studioul de Radio, cu o capacitate de 1000 locuri, era format din parter şi loji, podiumul de concert oferind spaţiu pentru 200 de muzicieni. Era o uriaşă construcţie de rezonanţă, care reda cu fidelitate şi fineţe sunetele unui corp întreg de muzicieni”, spunea muzicologul Octavian Lazăr Cosma, în volumul “Simfonicele Radiodifuziunii Române”. Din 1961 şi până astăzi, Studioul de concerte “Mihail Jora” a suferit o singură renovare. S-a întâmplat în 2009, iar printre îmbunătăţirile aduse se pot enumera înlocuirea scaunelor pentru public, crearea de locuri pentru persoanele cu dizabilităţi, refacerera şi redimensionarea podiumului pentru orchestră. Astfel că Sala Radio poate continua să încânte milioane de melomani şi să găzduiască artişti de renume mondial.

Material realizat în cadrul “DESTINATION: BUCHAREST” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului Bucureşti prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic

author avatar
Andrei Coman
598 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger