AcasăUtileBucurești coolTuralSala Polivalentă, cultură și sport sub același acoperiș

Sala Polivalentă, cultură și sport sub același acoperiș

La mică distanță înspre sud de Piața Unirii, la capătul Bulevardului Dimitrie Cantemir, se află Parcul Tineretului. Zona în care este situat se chema prin anii ‘40 „Valea Plângerii” sau „Mlaștina Cocioc”. Acum mai bine de un secol, în locul parcului de astăzi erau mormane de gunoaie, vegetație sălbatică și oameni care trăiau în cocioabe cu ceea ce strângeau din groapa de gunoi. În prezent, aici bucureștenii se bucură de o oază minunată de verdeață, de locuri de joacă vaste, dar și de Sala Polivalentă, cea mai mare din țară.

Amenajarea Parcului Tineretului a început din ordinul lui Nicolae Ceaușescu, sub coordonarea arhitectului Valentin Donose și cu ajutorul a ceea ce atunci se numea muncă patriotică. În mijlocul parcului a fost construit Palatul Sporturilor și Culturii, actualmente Complexul Sportiv Național „Sala Polivalentă”, care reprezintă cea mai importantă bază sportivă acoperită a Capitalei. Inaugurată în ziua de 10 august 1974, Sala Polivalentă are o capacitate impresionantă, de 5.300 de locuri, fiind locul ideal pentru activități dintre cele mai variate: competiții sportive, concerte, expoziții și târguri. Sala Polivalentă are și un teren de fotbal sintetic, accesibil și în anotimpurile mai puțin prielnice sportului cu mingea, dar și un patinoar. Practic reprezintă o trambulină pentru campioni, complexul sportiv având toate dotările necesare pentru pregătirea sportivilor și pentru găzduirea unor competiții de anvergură europeană. Cele precum Cupa Davis România-SUA (1984), Campionatul European de Handbal Feminin (2000), Campionatul European de Judo, Campionatul European de Box Feminin 2014, Campionatul Național de Karate au adus Bucureștiul în atenția evenimentelor de nivel înalt. Din punct de vedere al manifestărilor artistice, mulți dintre noi avem cele mai frumoase amintiri la Sala Polivalentă. Cu siguranță, bucureștenii își amintesc cu nostalgie de anii când petreceau la Polivalentă  până după  miezul nopții la Cenaclul Flacăra al lui Adrian Păunescu. Sau de anii de după Revoluție când în România au început să-și facă apariția artiștii internaționali pe care îi vedeau doar la televizor. Amintim aici concertele de la Sala Polivalentă ale Deep Purple, Scorpions, Armin van Buuren, Sepultura, James Blunt, Simple Minds sau Jean Michel Jarre. La fel de nostalgic se poate vorbi și despre Palatul Național al Copiilor, care vine parcă să completeze utilitatea Sălii Polivalente. Inițial numit Palatul Pionierilor și Șoimilor Patriei, clădirea situată tot în parcul Tineretului, nu departe de Sala Polivalentă, reprezintă copilăria multor bucureșteni. Dotat cu un observator astronomic, săli de spectacole și un amfiteatru de 600 de locuri, Palatul Copiilor continuă și astăzi să formeze tinere talente prin cercuri de pictură, astronomie, sculptură și ceramică. De asemenea, activitățile destinate copiilor au fost diversificate pentru a acoperi nevoile din vremurile prezente, studiindu-se domenii noi precum birotică, stenografie, dactilografiere și tehnoredactare computerizată sau studierea mai multor limbi străine. În fața Palatului Național al Copiilor a fost ridicat un monument dedicat memoriei eroilor militari români căzuți la datorie. La doar câțiva pași este bustul cântăreței Maria Tănase, un „cociocar” celebru care a copilărit în „Mlaștina Cocioc”. Nu uitați că se apropie sfârșitul de an, iar Sala Polivalentă va fi gazda unor evenimente de excepție, concerte și expoziții specifice Crăciunului.

 Material realizat în cadrul “DESTINATION: BUCHAREST” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului Bucureşti prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic

author avatar
Andrei Coman