AcasăUtileBucurești coolTuralParcul Regele Mihai I (Herăstrău), bijuteria verde a Capitalei

Parcul Regele Mihai I (Herăstrău), bijuteria verde a Capitalei

Indiferent de anotimp, în fiecare an, sute de mii de oameni îşi petrec clipele de relaxare în Parcul Regele Mihai I, cunoscut până de curând ca Parcul Herăstrău. Bătrâni, copii, sportivi, turişti, toţi îşi găsesc liniştea în cel mai mare parc construit vreodată în interiorul unui oraş european. Este o adevărată operă de artă în aer liber şi nu ne referim aici doar la estetica parcului, ci şi la monumentele pe care le deţine.

De la inaugurarea sa, în 1936, a purtat mai multe denumiri: „Parcul Național Carol al II-lea”,  „Parcul I.V. Stalin” sau „Parcul Herăstrău”. Astăzi, se numește „Parcul Regele Mihai I al României”, denumirea fiind schimbată la propunerea Primarului General, Gabriela Firea, la data de 18 decembrie 2017, „din respect pentru Majestatea Sa Defunctă și pentru ca numele său să dăinuie în conștiința generațiilor viitoare”. Datorită mărimii sale, parcul reprezintă, practic, un muzeu în aer liber în care ai ceva nou de descoperit la fiecare vizită. Pe cele aproape 200 de hectare (incluzând şi oglinda apei), cu o alee ce înconjoară lacul având o lungime de aproximativ 6 kilometri, parcul adăposteşte monumente istorice deosebite, marea majoritate orginale, dar și reconstituiri ori opere strămutate.

Şi asta este cea mai bună dovadă a colaborării omului cu natura. Multitudinea monumentelor existente în acest parc face ca fiecare plimbare să fie o incursiune în istorie. Iată câteva dintre monumentele istorice ce ne însoţesc plimbările prin Parcul Regele Mihai: „Nimfă adormită” (autor Filip Marin), „Hercule doborând centaurul” (Ion Jalea), „Prometeu” (Jef Lambeaux), ansamblu statuar dedicat fondatorilor Uniunii Europene (12 busturi din bronz ale politicienilor europeni care au contribuit la fondarea UE / sculptor Ionel Stoicescu), „Aleea Cariatidelor” (Constantin Baraschi / Ionel Stoicescu), „Fântâna Modura” (Constantin Baraschi / Ionel Stoicescu), „Pescărușii” (Gabriela Manole-Adoc), „Curcanul” (Oscar Han), „Coloana” (Eugen Ciucă) sau „Gâscanul” (Vasiliu Falti). De asemenea, remarcăm busturile lui Theodor Aman (Olga Porumbaru), Beethoven, Coșbuc și Bălcescu (Constantin Baraschi), Shakespeare și Vlahuță (Oscar Han), Brâncuși (Ion Irimescu), I.L. Caragiale și Grigorescu (Zoe Băicoianu), Eminescu (Mihai Onofrei), Goethe (D. Lazăr, M. Coșan),  Petőfi (M. Sobotka), Ceaikovski (Ion Jalea) ș.a.m.d. O altă atracţie importantă pentru vizitatori o reprezintă zona Expoflora, care se întinde pe o suprafaţă de 15 hectare. An de an, aici pot fi admirate diferite soiuri de flori, explozia de culori creând un spectacol desăvârşit, pentru ca în imediata apropiere să ne lăsăm fascinaţi de frumuseţea lumii acvatice din adâncul mărilor şi oceanelor, la expoziţia acvaristică Reef Aquarium. Zona de promenadă cea mai cunoscută din Parcul Regele Mihai este Insula Trandafirilor sau Aleea Trandafirilor, compusă din două axe, una care face accesul către Muzeul Satului (unul dintre cele mai vizitate muzee din România) şi alta care face legătura cu restul parcului. Pe lângă ghirlandele spectaculoase de trandafiri de toate culorile, aici pot fi admirate şi păsări exotice deosebite (păuni, lebede, raţe albe şi roşii sau gâşte de Nil). Nu putem să nu amintim şi de Grădina Japoneză, locul preferat al tuturor celor care vin în parc pentru realizarea de fotografii numai bune de postat pe reţelele de socializare. Sau cine nu a auzit de faimosul restaurant „Pescăruş”? După trei ani de la amenjarea Parcului Herăstrău, în 1939, nepotul celebrului scriitor Ion Creangă, Horia Creangă a construit renumitul local unde, în trecut, aveau loc petreceri extravagante şi luxoase. Şi astăzi „Pescăruş” reprezintă un punct de atracţie, mii şi mii de turişti găsindu-şi aici tihna după o plimbare prin parc. Tot în Parcul Regele Mihai este amplasată şi reşedinţa familiei regale a României, Palatul Elisabeta, unde în urmă cu 70 de ani Regele Mihai semna abdicarea forţată şi pleca în exil. Cu alte cuvinte, parcul Regele Mihai I oferă toate ingredientele unui obiectiv cultural-turistic de excepţie. Iar dacă vă mai ţin picioarele, ieşiţi în Bulevardul Kiseleff pentru a admira Arcul de Triumf sau alte monumente arhitecturale care fac din Bucureşti o destinaţie de neratat.

Material realizat în cadrul “DESTINATION: BUCHAREST” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

author avatar
Andrei Coman
1.223 afisari

3 COMENTARII

  1. Schimbarea numelui a fost o tâmpenie, un snobism cretin, o limbă dată unui personaj (sau urmașilor lui?) al cărui nume, nu știm pentru care merite sau acte de bravură, a fost dat unui parc emblematic al Capitalei, care ar fi trebuit să rămână Parcul Herăstrău (și ce frumos sună!). Cât despre figuri istorice, artistice etcetera, avea România destule, cu mult mai demne și mai meritorii de recunoaștere și popularizare. Dar așa sunt politicienii români, niște lingăi căcăcioși. Te duci în Herăstrău? Nu, mă, mă duc în Regele Mihai (I al României)! Hauuu!

  2. PUPINCURISTA FIREA ,de unde pana unde parul Herastrau sa fi numit regele Mihai ??.
    Mihai un popandau o figura stearsa fiul unui TRADATOR !!,la randul lui tradator Mihai nu merita nici o recunoastere prin actul de la 23 august 44 a capitulat neconditionat ,a dat tara pe mana salbaticilor de rusi ,peste 170 000 de soldati ofiteri si civili au fost luati prizonieri ,lasul Mihai s-a ascuns ,abia in 12 septembrie 44 s-a semnat armistitiul dupa ce Romania era ocupata de rusi pina la Carpati.Unde ati vazut ca un rege sa-si predea capii armatei si guvernului dusmanului de moarte ?,unde ati vazut ca un rege sa fie decorat cu ordinul Victoria cu diamante pentru ca a capitulat neconditionat si pentru ca la predat pe seful armatei si primul ministru rusilor ??.
    Acest las Mihai ,acest tradator a abdicat neconditionat a renuntat pentru el si urmasi la toate prerogativele aferente acestui titlu.
    Se rasucesc in morminte sute de mii de romani morti in prizonerat in Siberia si mortii in inchisorile comuniste.Tu Firea profanezi morminte si memoria romanilor ,tu pupincuristo
    faci jocul unor javre,ce are dea face PSD tau cu regalitatea ??,voi PSD urmasul PCR !!.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger