AcasăUtileBucurești coolTuralMuzeul Theodor Pallady, 250 de ani de istorie

Muzeul Theodor Pallady, 250 de ani de istorie

Dincolo de destinația lor, multe dintre muzeele Capitalei ascund povești interesante ce merită a fi descoperite de vizitatori. Una dintre ele o întâlnim pe str. Spătarului, la nr. 22, pe lângă Calea Moșilor, într-o zonă plină de străduțe înguste și povești de odinioară.  Casa Melik, cum mai este cunoscut Muzeul Theodor Pallady, reprezintă dacă nu cea mai veche reședință din București, atunci cu siguranță o clădire încărcată de istorie și parfum, în care arhitectura descrie fidel o parte din istoria și cultura noastră.

Legenda spune că, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, negustorul armean Kevork Nazaretoglu a ridicat această casă. Apoi, la 1822, ajunsă ruină, a fost reparată și renovată, dar a rezistat doar până la marele incendiu din 1913, când iar a trebuit să fie refăcută. Șapte ani mai târziu, sub Ferdinand Întregitorul, este donată orașului București, având parte de o nouă renovare. Iată, așadar, Casa Melik – o bijuterie a arhitecturii, cu cerdac închis cu geamuri, scară interioară și acoperiș cu streașină, al cărei nume i se trage de la cel mai important proprietar al său, Iacob Melik – rezistând și azi vremurilor și tuturor schimbărilor de proprietari: adică 250 de ani de istorie.

În 1971, aici a fost adusă colecția soților Serafina și Gheorghe Răuț, mari amatori de artă și buni prieteni ai pictorului Theodor Pallady. Legătura cu cel care în prezent dă numele muzeului datează din perioada studenției, când Pallady a fost găzduit de familia Răuț într-unul din apartamentele lor de la Paris, din Place Dauphine. Răuț a fost un director al filialei pariziene a Marmorosch Blank, iar la sfârșitul anilor ’60 el a donat întreaga colecție de artă statului român, împreună cu toate lucrările din atelierul parizian al lui Pallady, pe care le păstrase. Se spune că a pus o singură condiție, anume ca Ministerul Culturii să asigure un spațiu de expunere valoros pentru o asemenea colecție. Așa s-a „născut”, în Casa Melik, Muzeul Theodor Pallady din prezent. Muzeul este deschis de miercuri până duminică, între orele 11.00 și 19.00, dar până să admirați operele de artă expuse în interior bucurați-vă întîi de toate de gradina luxuriantă ce împrejmuiește bijuteria arhitecturală. De asemenea, zona oferă și alte obiective turistice precum Casa Maură, Biserica Greacă, Teatrul de Artă sau Foișorul de Foc.

Material realizat în cadrul “DESTINATION: BUCHAREST” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

author avatar
Andrei Coman
582 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ce imi placde la maestru niste lacramioare pictate in natura statica credca e unic mondial si 2 sau mai multe tablouri cu Sena cred ca le place la francezi ca surprinde o epoca apusa cu o alta cromatica imaginativa decat a unui pictor francez.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger