AcasăUtileBucurești coolTuralMuzeul Naţional de Artă Contemporană, un muzeu al secolului 21

Muzeul Naţional de Artă Contemporană, un muzeu al secolului 21

Deşi a fost înfiinţat abia în 2001, Muzeul Naţional de Artă Contemporană  este unul dintre cele mai vizitate muzee din Capitală. Expoziţiile temporare şi marile vernisaje care dau ora exactă în materie de artă, dar şi situarea acestuia în unul dintre cele mai vizitate locuri din Bucureşti – Palatul Parlamentului – fac din acest muzeu un obiectiv de neratat al vieţii culturale.

Sursa foto Naţional

Până să întregească turul de excepţie reprezentat de Palatul Parlamentului, inclus în majoritatea broşurilor turistice, Muzeul Naţional de Artă Contemporană a funcţionat iniţial în casa Kalinderu, de pe strada Doctor Vasile Sion, instituţia luând naştere prin unirea Departamentului de Artă Contemporană al Muzeului Național de Artă al României cu Oficiul Național pentru Documentare și Expoziții (ODEA). În 2004, după renovarea aripei E4 a Palatului Parlamentului, Muzeul Naţional de Artă Contemporană s-a poziţionat rapid în topul obiectivelor de referinţă. Conceptul de “museum in progress” – proiecte și colecții de artă contemporană diversificate cu expunere temporară (pictură, sculptură, dans, film experimental, grafică, tapiserie, fotografie, artă video și digitală)  face din muzeu un spaţiu în care se crează în fiecare zi istorie, dar şi nume reprezentative în lumea artei. Expoziţia permanentă a Muzeului de Artă Contemporană este intitulată “Văzând istoria 1947-2007. Colecţia MNAC” şi reprezintă o invitaţie, reluată mereu în prima sâmbătă a fiecărei luni, de a descoperi istoria artei contemporane în cadrul unui tur ghidat. Aflată la etajul I al muzeului, expoziţia prezintă viaţa artistică din România şi “este gândită ca o platformă deschisă de prezentare, analiză și dezbatere, realizată pe principiile curatoriatului colectiv și destinată unei continue transformări prin acumularea de cunoaștere. Istoria artei contemporane din România este revizitată într-un discurs expozițional care pune pe același plan dimensiunea documentară și pe cea artistică, producția de obiect cultural și contextul în care aceasta a avut loc”(prezentarea-invitatie a muzeului). De asemenea, muzeul a pus la punct şi programe educaţionale complexe: ateliere de artă pentru copii, adolescenţi şi adulţi, gândite în colaborare cu artişti relevanţi, vizite ghidate sau centre de documentare şi cercetare. Nu în ultimul rând, Muzeul Naţional de Artă Contemporană deţine o colecţie unică de negative şi fotografii originale după lucrări executate de artişti moderni şi contemporani, o adevărată bancă de imagini.

Un eveniment interesant organizat de Muzeul Naţional de Artă Contemporană va avea loc pe data de 17 octombrie. “URANUS ACUM” este o documentare istorică şi arhitecturală prezentată într-un spaţiu deschis ce va readuce, prin machete 3D, fizice şi instalaţii, zona Uranus-Izvor (în linii mari, zona dintre Splai, Piața Constituției, Piața Regina Maria, Calea Rahovei, Strada Izvor). ”Arhiva va conține imagini și planuri de epocă și noi, sinteze sau extrase din alte cercetări cu discuții cu foștii locuitori sau cu martori ai evenimentelor”, spun organizatorii. În plus, o expoziție „interioară” va avea loc şi la Muzeul Național de Artă Contemporană unde vor fi prezentate proiecții de filme, fragmente din construcțiile demolate, obiecte păstrate de către locuitori etc. Unul din elementele principale ale expoziției va fi o machetă concomitentă, un model fizic al celor două realități ale zonei, de atunci şi de acum. Muzeul Naţional de Artă Contemporană poate fi vizitat de miercuri până duminică, între orele 12:00-20:00 (până în noiembrie, odată cu trecerea la orarul de iarnă accesul este permis între orele 10:00-18:00), intrarea făcându-se prin Calea 13 Septembrie, poarta B3.

Material realizat în cadrul “DESTINATION: BUCHAREST” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

author avatar
Andrei Coman
1.393 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger