AcasăUtileBucurești coolTuralMuzeul George Severeanu. Un medic pasionat de antichităţi

Muzeul George Severeanu. Un medic pasionat de antichităţi

Între Piaţa Romană şi Piaţa Victoriei, la numărul 26 al străzii Henri Coandă, un imobil impunător construit în a doua jumătate a secolului XIX găzduieşte pasiunea pentru antichităţi a unui renumit medic, pasiune ce s-a transformat, printre altele, în cea mai valoroasă colecţie numismatică din România. Vorbim despre Muzeul George Severeanu.

Pionier al radiologiei din România, doctorul George Severeanu şi-a folosit agoniseala pentru a-şi hrăni pasiunea de a colecţiona. Un mare iubitor de antichităţi şi nu numai, Severeanu este cel care a fondat Societatea de Numismatică din România, devenind, mai târziu, primul director al Muzeului Municipal Bucureşti. Casa în care a trăit Severeanu, alături de soţia sa Maria, a fost transformată în muzeu, iar astăzi vizitatorii se pot bucura de un adevărat tezaur: vase greceşti antice, statuete din lut, bronz şi marmură, sticlărie romană, obiecte egiptene, monede greceşti autonome şi provinciale, emisiuni romane sau bizantine. În total, colecţia soţilor Severeanu însumează 3.000 de obiecte arheologice. De unde pasiunea unui medic pentru antichităţi? Se spune că tatăl lui George Severeanu, Constantin, l-a tratat pe regele Greciei din acea perioadă, iar drept recunoştinţă a primit o mini-colecţie de vase greceşti. Aceste vase primite în dar i-au dezvoltat lui George Severeanu apetitul pentru artefacte şi dorinţa de a strânge cât mai multe lucruri de valoare în colecţii impresionante.

„Microbul” colecţionarului l-a deprins repede şi soţia medicului radiolog, Maria. Documentele care se mai regăsesc şi azi în locuinţa muzeu a familiei Severeanu relevă faptul că multe dintre aceste proprietăţi moştenite de Maria Severeanu de la părinţii moşieri au fost vândute pentru aceeaşi pasiune de a colecţiona. Aşa se face că, la un momendat dat, colecţiile soţilor Severeanu ajunseseră să concureze cu cele ale Muzeului Naţional de Antichităţi. Coincidenţă sau nu, Casa Severeanu este situată vizavi de Casa Mecca, actualul Institut de Arheologie „Vasile Pârvan”, care în anii ’30 găzduia sediul Muzeului Naţional de Antichităţi. George Severeanu a murit în 1939, lăsând, prin testament, colecţiile sale Primăriei Capitalei.

După restaurare, muzeul a fost redeschis publicului,  apărând elementele moderne de expunere a obiectelor şi de informare (descrierea obiectelor pe tablete sau ilustrarea anumitor piese din colecţie prin holograme 3D). O altă idee inedită de prezentare a obiectelor care îi încântă nespus pe vizitatori este plasarea acestora în diferite sertare, lăsând publicului posibilitatea de a explora,  turiştii devenind astfel mici căutători de comori.  Zona în care este amplasat Muzeul Severeanu este extrem de ofertantă în materie de alte obiective turistice: Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul George Enescu sau Muzeul Literaturii Române.

Material realizat în cadrul “DESTINATION: BUCHAREST” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

author avatar
Andrei Coman
985 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger