Nici că există un loc mai potrivit în care iubirea de artă să se poată manifesta în toate formele ei. Muzeul Colecţiilor de Artă este o dovadă elocventă că arta înseamnă şi a dărui, a dona, pentru ca marile opere artistice să dăinuie peste timp. Crearea şi păstrarea valorosului patrimoniu găzduit de Muzeul Colecţiilor de Artă se datorează unor oameni care din pasiune pentru artă au devenit colecţionari şi care au înţeles că donând pot contribui la păstrarea istoriei şi educarea generaţiilor viitoare.
Muzeul Colecţiilor de Artă a reîntregit, în 2013, excepţionalul circuit cultural de pe Calea Victoriei (pornind dinspre Muzeul Antipa şi coborând spre Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul George Enescu, Ateneul Român, Muzeul Naţional de Artă al României, până în Centrul Vechi) când a fost redat publicului. Se află într-un edificiu emblemă al Bucureştilor, în superbul Palat Romanit, pe Calea Victoriei 111. Înfiinţat în 1978 ca secţie a Muzeului Naţional de Artă al României, Muzeul Colecţiilor de Artă este casa unor colecţii impresionante de artă românească şi internaţională donate statului. Dacă în 1978 existau puţin peste 10 colecţii, astăzi Muzeul Colecţiilor numără peste 50 (practic tot atâtea case de colecţionari), un patrimoniu colosal care face cinste artei româneşti, artei în general. „Inima” muzeului este considerată colecţia Anastase şi Elena Simu, artă românească şi franceză, o suită de peste 700 de lucrări, în special pictură şi sculptură. Apreciată ca fiind cea mai veche colecţie de artă donată statului român, aceasta provine în mare parte din fostul Muzeu Simu inaugurat în 1927. În anii ’60, însă, Muzeul Simu este demolat şi pe locul acestuia este ridicat blocul Eva. O parte din colecţie ajunge la Muzeul Naţional de Artă, iar cealaltă la Muzeul Municipiului Bucureşti. Colecţia Simu este reunită în 1978, odată cu inaugurarea Muzeului Colecţiilor, astăzi putând fi admirate în cele 8 săli dedicate patrimoniului Simu lucrări ale unor importante nume din pictura românească începând cu secolul al XIX-lea: Constantin Lecca, Constantin Daniel Rosenthal, Sava Henţia, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Marius Bunescu, Lucian Grigorescu şi Camil Ressu. Alte colecţii la fel de apreciate, cu tematică bine definită, aparţin lui Iosif N. Dona, Garabet Avachian, Alexandra şi Barbu Slătineanu (artă populară) sau Marcu Beza (arta Orientului Apropiat). Alte colecţii au caracter monografic (formate exclusiv din lucrările unui anumit artist), aici amintind colecţiile Iosif Iser, Corneliu Baba, Lucia Demetriade Bălăcescu. Caracterul de unicitate al muzeului este dat şi de aranjarea colecţiilor, fiecare dintre acestea respectând viziunea colecţionarului, dar şi de priceperea specialiştilor în restaurare ai Muzeului Naţional de Artă al României, care au în grijă inclusiv lucrările de la Muzeul Colecţiilor de Artă. În 2013, Muzeului Colecţiilor de Artă i-a fost decernată distincţia GADIF (Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România), în semn de recunoaştere a contribuţiei sale la promovarea francofoniei în România.
Material realizat în cadrul “DESTINATION: BUCHAREST” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic
super