AcasăUtileBucurești coolTuralCasa Filipescu-Cesianu sau Muzeul Vârstelor

Casa Filipescu-Cesianu sau Muzeul Vârstelor

Parfumul Bucureştilor din perioada Belle Epoque poate fi regăsit cu uşurinţă pe Calea Victoriei, fostul Pod al Mogoşoaiei fiind atins parcă de un zeu al arhitecturii. Una dintre clădirile aristrocratice din acea perioadă, rămasă fidelă proiectului iniţial, este Casa Filipescu-Cesianu (1892). O bijuterie împrejmuită de alte clădiri de patrimoniu ce oferă turistului prilejul de a-şi desfăta privirea: Palatul Ştirbei, Palatul Romanit (Muzeul Colecţiilor de Artă), Casa Monteoru, Academia Română, Casa Vernescu, Casa Grădişteanu-Ghica sau Palatul Cantacuzino.

La intersecția dintre Calea Victoriei și Strada Sevastopol, se află reședința avocatului Constantin Cesianu. Un imobil cu o grădină generoasă şi un foişor din lemn, Casa Filipescu-Cesianu a fost căminul câtorva familii aristrocrate  precum Iancu Filipescu şi Maria Ghica Filipescu.  Cu sprijinul arhitectului Leonida Negrescu, în 1892, reşedinţa este extinsă la cererea lui Constantin Cesianu, clădirea căpătând decoraţiile exterioare, acoperişul imperial, precum şi parcul reşedinţei care pot fi admirate şi în prezent.

Azi, clădirea adăposteşte Muzeul Vârstelor, un muzeu unic în România. O dată ce îi trec pragul, vizitatorii sunt introduşi în atmosfera perioadei interbelice, putând observa în cele mai mici detalii viaţa de acum 300 de ani a unui bucureştean. „Adunăm în muzeul personal extensiile generațiilor mai vechi – dincolo de cartela genetică, mai există și una culturală la fel de puternică și îndelungată, și adesea aceasta din urmă o poate modifica pe cealaltă”, spune Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului Bucureşti. De la vitrine cu şalvari, rochii cu crinolină, mobilă, accesorii casnice, artă decorativă, până la informaţii privind evoluţia tehnologiei sau la “sertarele memoriei” care păstrează amintirile copilăriei, toate acestea fac palpabilă identitatea Bucureştilor de altă dată. Dar Casa Filipescu-Cesianu este mai mult decât un muzeu. Este un loc în care vrei să revii mereu pentru că aici au loc o sumedenie de expoziţii, concerte sau piese de treatru, evenimente care te ţin continuu conectat la viaţa culturală  a Capitalei.

Material realizat în cadrul “DESTINATION: BUCHAREST” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

author avatar
Andrei Coman
1.015 afisari

1 COMENTARIU

  1. Bai Andrei Coman,acum 300 de ani ce perioada interbelica-visezi că-era? Perioada interbelica este cea dintre cele doua razboaie WW1 și WW2 -1919 si 1939-1945.Voi aștia de la national ati lipsit in corpore și total de la școală! Dar e bine ca mincati și voi o paine alba! Ziariști culți..!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger