Începând cu 2015, Centrul Vechi al Capitalei a căpătat o valoare şi mai mare în ochii vizitatorilor, odată cu deschiderea celei mai mari librării din România. Un adevărat mall de carte, întins pe şase niveluri, Cărtureşti Carusel cuprinde o selecţie impresionantă de cărţi din diverse domenii, de materiale multimedia, papetărie, ceaiuri şi accesorii pentru ceai, o galerie de design românesc, iar în mansardă – ceainărie şi Bistro Cărtureşti. Forfota continuă, indiferent de ora la care vizitezi locaţia, oameni de toate naţionalităţile, grupuri de tineri care răsfoiesc cele mai noi apariţii editoriale în timp ce beau ceai, te fac să crezi că ai parte de un adevărat city-break, nu că ai intrat într-o librărie.
Clădirea monument istoric din Lipscani 55 a devenit, de câţiva ani, un loc de basm pentru iubitorii de carte şi de obiecte felurite. În Cărtureşti Carusel, spaţiul deschis şi luminos – aici aproape totul e alb – îţi crează instantaneu o stare de relaxare care te face să uiţi de agitaţia cotidiană, fiind dispus să îţi petreci ore întregi printre cărţi, prin obiecte unicat ce pot fi dăruite ca suveniruri, printre ceainice, căni, cafea şi… rochii. Multe dintre acestea sunt “curat româneşti” pentru că aici designul autohton este bine expus şi promovat. În cadrul proiectului ROD (Romanian Design), Cărtureşti a strâns laolaltă artişti şi designeri români care creează linii exclusive de produse. De la bijuterii de autor la obiecte funcţionale, papetărie, jucării sau accesorii vestimentare, Cărtureşti aduce în peisajul obiectelor de serie o alternativă extrem de apreciată atât de bucureşteni, cât şi de turiştii străini. Această librărie nu este numai un loc în care poţi să cumperi cultură, ci şi un spaţiu destinat tuturor artiştilor care creează cultură.
Aici au loc lansări oficiale de carte, concerte, expoziţii de artă, ateliere pentru copii, piese de teatru interactiv. Totul este în concordanţă cu spaţiul care găzduieşte acest palat al cărţilor, cu istoria acestei clădiri. Aflat pe Lista Monumentelor Istorice, sub denumirea “Casa cu prăvălie”, imobilul datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi aparţine familiei de bancheri Chrissoveloni, în proprietatea căreia a ajuns în 1903. Aici a fost primul sediu al Societăţii de Creditare Chrissoveloni, până s-a construit sediul băncii din Lipscani 17. Până la criza din 1929-1933, Banca Chrissoveloni a fost una dintre cele mai puternice instituţii financiare. În timpul crizei, pentru a putea restitui banii deponenţilor, Nickolas Chrissoveloni a vândut Băncii Naţionale palatul din Lipscani 17. “Banca Chrissoveloni a trecut perioada crizei cu numele neştirbit, cu prestigiul nevătămat; debitorii ei au fost lichidaţi în întregime; capitalul ei moral – încrederea publicului – a rămas intact”, titrau ziarele în februarie 1937. În perioada comunistă, Casa Chrissoveloni a fost confiscată de comunişti şi transformată în magazine, în final găzduind cunoscutul magazin “Familia”. Procesul de revendicare al imobilului a început în 1991, clădirea reintrând în proprietatea familiei în 1997. Iar rezultatul procesului de restaurare şi reintegrare a casei în circuitul cultural şi turistic este unul de excepţie, dovadă şi premiile naţionale şi internaţionale obţinute de echipa de arhitecţi. Mai mult, prestigiosul cotidian The Telegraph a inclus Cărtureşti Carusel în top cele mai frumoase librării din lume.
Material realizat în cadrul “DESTINATION: BUCHAREST” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului Bucureşti prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic