AcasăUtileAlertă! Vine urgia peste România. Cod roşu și portocaliu de grindină, vijelie...

Alertă! Vine urgia peste România. Cod roşu și portocaliu de grindină, vijelie şi averse

vremea

Meteorologii au emis un Cod portocaliu de ploi torențiale, valabil în cea mai mare parte a Moldovei și Transilvaniei, nordul Olteniei, Carpații Meridionali și Orientali, de luni de la ora 12.00, până la ora 23.00, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

„În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Moldovei și Transilvaniei, nordul Olteniei, Carpații Meridionali și Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăși 30…40 l/mp și, pe arii restrânse, 50…70 l/mp”, potrivit ANM.

De asemenea, tot luni, între orele 12.00 și 23.00, a fost emis un Cod galben de ploi, în mai multe regiuni din România.

În sud-vestul, centrul, nordul și nord-estul țării, precum și în zonele de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe spații mici grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 40…50 l/mp”, arată ANM.

Și județul alba, cu localitățile Alba Iulia, Ighiu, Vințu de Jos, Galda de Jos, Meteș, Cricău și Blandiana intră sub un cod portocaliu de vreme rea, până la ora 15.00, unde se vor semnala averse ce vor cumula 35-45 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului, descărcări electrice, grindină.

Cod roșu de ploi puternice

Meteorologii au emis și un cod roșu de vreme rea valabil, luni, de la ora 13:55 până la ora 15:00, în județul Suceava. Localitățile Vatra Dornei, Gura Humorului, Frasin, Stulpicani, Șaru Dornei, Ostra, Dorna-Arini și Crucea, precum și zona de munte de peste cota 1800 m va fi măturată de ploi puternice.

Se vor semnala averse ce vor cumula 35….40 l/mp – în zona avertizata în ultima ora s-au acumulat cantitati de apă de peste 40 l/mp, grindină de medii dimensiuni, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie, potrivit ANM.

Canicula pune stăpânire pe sud

În sudul ţării, căldura va fi şi astăzi greu de suporat. Temperaturile vor urca până la pragul caniculei, iar ploile îşi vor face apariţia la apropierea serii.

În Bucureşti, aerul se încinge din nou foarte tare. Amiază ne-aduce vreme foarte caldă şi un disconfort termic ridicat, dar pe seara cresc şansele de averse. O să plouă şi pe timpul nopţii şi minimă va ajunge pe la 20 de grade.

La munte, astăzi sunt anunţate averse abundente, cu tunete, fulgere şi răbufniri ale vântului. Vor fi şi condiţii de grindină şi se pot acumula 50 de litri de apă pe metru pătrat. Se mai răcoreşte, în special în nordul Carpaţilor Orientali.

La mare, continuă vremea caldă şi frumoasă. Nu prea zărim norii; doar vântul mai agita un pic atmosfera. Maximele se opresc pe la 27…28 de grade, însă din cauza umezelii, stresul termic va fi destul de ridicat.

author avatar
Andreea Vlad
158 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger