AcasăProiectul "Super Saucisse", un real succes! Dupa trei ani, inca un carnat...

Proiectul „Super Saucisse”, un real succes! Dupa trei ani, inca un carnat ajunge in stratosfera

Lansarea carnatului in stratosfera

De aproape un an, 18 elevi de la clubul de stiinta a Colegiului Saint-Exupéry din Beaucourt – o comuna din nord-estul Frantei – au lucrat, impreuna cu profesorul lor de fizica si chimie, la acest proiect interesant, care viza trimiterea in stratosfera a unui balon meteorologic.

Lansarea carnatului in stratosfera

Ziua cea mare a venit pe 23 iunie, la ora 09.30, cand discipolii lui Damien Boichat au lansat „Super Saucisse” („Super Carnatul”), un balon umplut cu heliu care purta in nacela un carnat afumat de Morteau, produs traditional din carne de porc. Echipat cu GPS si sistem de monitorizare, balonul a explodat, logic, inainte de a atinge 30.000 de metri, cu aproape 10.000 sub altitudinea de la care a sarit cu parasuta Felix Baumgartner. Anterior momentului culminant, carnatul a fost „eliberat”, acesta dezintegrandu-se. Nacela a aterizat dupa trei ore de zbor, cabina fiind reperata la peste 100 de kilometri de locul lansarii, undeva langa Zurich, in Elvetia. Profesorul Boichat, cel care a supervizat proiectul aprobat inclusiv de agentia spatiala franceza, spune ca implicarea carnatilor de Morteau in toata aceasta poveste n-a avut un interes stiintific. Pur si simplu, s-a dorit promovarea asociatiei producatorilor de carne de porc din regiunea Franche-Comté. In contrapartida, asociatia a sponsorizat intreg echipamentul utilizat in experiment.

author avatar
Mihai Koblenko
287 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger