AcasăTEHNOLOGIEViitorul e aici: NFT-urile vor conduce lumea Metaversului

Viitorul e aici: NFT-urile vor conduce lumea Metaversului

O zi obișnuită în metavers – o lume virtuală imersivă împărtășită – poate în curând să semene îndeaproape cu cea  în care trăim.

Vom vizita centre comerciale, vom traversa orașul, vom întâlni prieteni în cafenele și vom face schimb de contacte în moduri care par uimitor de reale – datorită progreselor rapide în realitatea virtuală și comunicațiile 5G.

Metaversele există de zeci de ani sub formă de jocuri online multiplayer. Dar vom intra în curând într-o eră a experienței captivante, greu de distinsă de lumea noastră reală – promovând noi moduri de interacțiune atât pentru jucători, cât și pentru cei care nu sunt.

Revoluția digitală

Jetoanele nefungibile – înregistrările de proprietate digitală stocate în blockchain – vor fi cheia de bază a economiei metaversului, permițând autentificarea posesiunilor, proprietății și chiar identitatea.

Deoarece fiecare NFT este securizat de o cheie criptografică care nu poate fi ștearsă, copiată sau distrusă, permite verificarea robustă și descentralizată – a identității virtuale și a posesiunilor digitale – necesară pentru ca societatea metaverse să reușească și să interacționeze cu alte societăți metaverse.

„NFT-urile au început cu adevărat inițial cu partea de artă digitală.Dar  vor fi instrumentul care va reprezenta orice tip digital de active în lumile virtuale, spune   Eric Anziani, CEO-ul Crypto, companie din Singapore care operează schimburi cu monede digitale.

Revoluția imobiliară

Metaversele prototip de generația următoare, cum ar fi Decentraland(Disney) și Somnium Space, arată deja începuturile unei adevărate societăți, cu indivizi care stabilesc contracte imobiliare, interacționează social, schimbă bunuri și își afirmă drepturile de proprietate.

„Pentru drepturile de proprietate metavers, pur și simplu nu le puteți falsifica din cauza modului în care sunt definite contractele inteligente și sunt programate NFT”, explică Anziani. „Știi că deții un activ și poți demonstra pe deplin dreptul de proprietate. Pe baza termenilor și condițiilor acelui mediu virtual, puteți apoi să vă revendicați drepturile de proprietate.”

Deja sunt resimțite implicațiile acestei revoluții imobiliare. În iunie, fondul de investiții în proprietate digitală Republic Realm a cumpărat un teren în Decentraland pentru mai mult de 900.000 de dolari.

Republic Realm, deținut de fondul de investiții Republic, transformă terenul într-un mall virtual numit Metajuku, după modelul cartierului Harajuku din Tokyo.

Iar popularitatea crește în mod natural valoarea terenurilor virtuale – exact așa cum ar fi în Paris sau Beverly Hills.

Astfel de activități sugerează că nu va dura mult până când trusturile de investiții vor începe să detecteze oportunități în metavers.

Valorile proprietăților se mișcă în concordanță cu activitatea economică, care este în plină expansiune și în Decentraland. Acesta este exact ceea ce și-au imaginat creatorii atunci când și-au lansat lumea virtuală în 2017.

Burberry și  Louis Vuitton: accesorii și jocuri video

Moda este unul dintre cele mai timpurii sectoare care a înțeles potențialul economic al NFT-urilor și al metaversului.

Casa de lux Burberry a creat accesorii NFT pentru jocul video Blankos Block Party, în timp ce Louis Vuitton și-a lansat propriul joc video cu NFT, “Louis The Game”.

Între timp, RTFKT – producător de încălțăminte la comandă pentru metaverse – proiectează adidași NFT în ediție limitată care pot fi purtați în lumile virtuale și a înregistrat deja vânzări de milioane de dolari.

author avatar
Radu Jacotă Redactor