AcasăTEHNOLOGIEViitorul digital: fenomenul NFT

Viitorul digital: fenomenul NFT

Criptomonedele sunt acum recunoscute de guverne și acceptate de marile companii la nivel global.  Bitcoin și Ethereum au contribuit la creșterea noilor active digitale. Astfel de  active sunt și  NFT-urile, jetoanele nefungibile care înregistrează un veritabil boom și aduc profituri de milioane.

În prima jumătate a anului 2020, au existat 12,1 milioane de euro în vânzări NFT. Această nouă industrie care combină noua tehnologie cu arta a crescut vertiginos cu 9,4 miliarde de euro la sfârșitul celui de-al treilea trimestru al acestui an.

Colecțiile limitate de artă au devenit un fenomen pe piața NFT: Cryptopunks, Bored Ape Yacht Club și Cool Cats. Fiecare dintre aceste colecții este limitată la 10.000 de piese de artă digitală.

În fiecare zi sunt vândute 1000 de opere de artă NFT. La fel ca piesele  tradiționale găsite într-o licitație de la Christie’s sau Sotheby’s, cu cât lucrarea  este mai rară, cu atât prețul este mai mare.

Treimea rămasă dintr-o colecție de 10.000 de Cryptopunks a fost vândută recent pentru 472 de milioane de euro. Această piesă de artă pixelată arată potențialul vânzărilor NFT în viitor.

NFT-urile scumpe sunt folosite ca imagini de profil pe conturile de rețele sociale pentru a arăta bogăția, la fel cum afaceriștii poartă ceasuri scumpe.

Mulți oameni cumpără în lumea NFT-urilor pentru a face parte dintr-o comunitate online. Deținerea anumitor NFT poate oferi acces la conținut exclusiv și evenimente live. Astfel se extinde  nou club digital menit să arate o avuție “altfel”, cu mare priză în rândul generației tinere.

Investitorii  folosesc piețele NFT pentru a câștiga sume mari de bani în ceea ce ei speră că va fi un timp scurt.

De asemenea, modelele de afaceri din multe industrii sunt remodelate pentru a include tranzacționarea NFT.

Un singur NFT poate fi cumpărat și vândut de mai multe ori, dar cumpărătorul trebuie să plătească o taxă de redevențe proprietarului sau creatorului inițial cu fiecare vânzare. Taxa este de obicei de aproximativ 10%.

„Din moment ce putem urmări întreaga poveste a jetonului la fiecare transfer de proprietate, investitorii  și artiștii obțin bani frumoși din redevențe”, a declarat pentru Euronews co-fondatorul companiei NFT Jumy , Charles Morin.

Indiferent dacă implicarea în NFT vine din interes financiar, alăturarea unei comunități sau pur și simplu din pasiune pentru o piesă de artă, viitorul jetoanelor nefungibile pare prosper și de neoprit.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
281 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger