AcasăTEHNOLOGIEViaţa artificială s-a născut în China. De ce "Soarele fals" este mai...

Viaţa artificială s-a născut în China. De ce „Soarele fals” este mai performant decât cel natural

soare chinaViaţa artificială s-a născut în China. De ce "Soarele fals" este mai performant decât cel natural

„Soarele artificial” al Chinei s-a dovedit, deocamdată, extrem de performant. Acesta a stabilit un nou record mondial după ce a încălzit un filament de plasmă la o temperatură de 5 ori mai mare decât cea a soarelui timp de 17 minute.

Reactorul de fuziune nucleară EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut o temperatură de 70 de milioane de grade celsius) timp de 1.056 de secunde.

Omenirea caută sursa de energie nelimitată

Această inovaţie îi aduce pe oamenii de știință cu un mare pas mai aproape de crearea unei surse de energie verde aproape nelimitată. Reactorul experimental chinez a spulberat recordul anterior stabilit în 2003 de Tore Supra, un reactor de tip tokamak care a reușit să atingă temperaturi similare pe care le-a menținut însă timp de doar 390 de secunde.

Proiectat și dezvoltat de chinezi, EAST a fost folosit din 2006 de oameni de știință din întreaga lume pentru a efectua experimente legate de fuziune nucleară.

China a cheltuit 1,3 miliarde de dolari

China a cheltuit deja aproximativ 1,3 miliarde de dolari pentru proiect. Energia nu va genera aproape deloc deșeuri radioactive și necesită doar cantități mici de combustibil.

”Soarele” artificial atinge temperaturi de aproximativ 15 milioane de grade Celsius în centrul său. Peste 10.000 de cercetători științifici chinezi și străini au lucrat împreună pentru ”a aduce la viață” ”Soarele” artificial.

author avatar
Andrei Ștefan