AcasăTEHNOLOGIEVersiunea europeană a Iron Dome din Israel: fantezie sau realitate?

Versiunea europeană a Iron Dome din Israel: fantezie sau realitate?

Directorul Rheinmetall susține că liderii UE ar trebui să ia în considerare instalarea unor sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune similare cu Domul de Fier

Directorul executiv al gigantului german Rheinmetall a declarat că liderii Uniunii Europene ar trebui să ia în considerare instalarea unor sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune similare cu Domul de Fier din Israel.

 Comentariile lui Armin Papperger vin în contextul în care capitalele UE sporesc cheltuielile militare, pe fondul temerilor tot mai mari legate de amenințarea Rusiei asupra continentului, și încearcă să abordeze limitările de lungă durată ale sistemelor de apărare existente.

„Ceva ce se dorește a fi creat în Europa”

Papperger susține că apărarea aeriană cu rază scurtă de acțiune este „ceva ce se dorește a fi creat în Europa”, făcând referire la un aspect al inițiativei European Sky Shield, susținută de Berlin.”Cred, de asemenea, că este o idee bună să avem o soluție europeană similară cu Iron Dome și nu numai”, a precizat el pentru Financial Times.

Iron Dome are o rază de acțiune de până la 70 km și a fost folosit de Israel din 2011 pentru a intercepta rachete. Analiștii au considerat că este improbabil de protejat o mare parte din Europa continentală cu un sistem similar, însă țările UE au investit într-o serie de tehnologii de apărare aeriană.

Un alt executiv european din domeniul apărării a declarat că Europa dispune deja de „toate capacitățile necesare pentru a crea straturi complete de apărare aeriană”. Așadar, există, este doar o chestiune de a decide dacă să le folosim sau nu”.

Ne poate apăra European Sky Shield?

La sfârșitul anului 2022, cancelarul german Olaf Scholz a anunțat inițiativa European Sky Shield, pe care a prezentat-o ca o modalitate de a crea un sistem european de apărare antiaeriană și antirachetă prin achiziționarea în comun de echipamente.

Aproximativ 21 de țări au aderat la această inițiativă. Dar oficialii francezi o consideră  confuză din punct de vedere strategic și prost concepută, deoarece omite sistemele de apărare antiaeriană de producție europeană, inclusiv SAMP/T de la MBDA, de producție franco-italiană.

În februarie, Rheinmetall a vândut forțelor armate germane, pentru 600 de milioane de euro, sistemul său de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune Skyranger 30, despre care a afirmat că ar putea fi utilizat, printre altele, împotriva dronelor.

Sistemele integrate de apărare antiaeriană și antirachetă au fost numite ca fiind una dintre cele 22 de priorități ale UE în materie de capacități de apărare, Bruxelles-ul făcând presiuni asupra statelor membre pentru a dezvolta „capacități de ultimă generație complet interoperabile” în domeniul apărării antiaeriene, care să funcționeze împreună cu sistemele NATO existente.

UE lucrează la o nouă strategie de apărare care stabilește pentru prima dată obiective privind achizițiile de la producătorii din blocul comunitar.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
456 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger