Cauta

Va trebui să punem frâie inteligenței artificiale. Noua formă de stăpânire a tehnologiei

Tendința tehnologiei de a se răspândi rapid, este cea care impune ca IA să fie stăpânită, atât în ceea ce privește proliferarea sa, cât și în ceea ce privește impactul negativ

În ultimii doi ani s-au înregistrat progrese uimitoare în domeniul inteligenței artificiale. Următorii câțiva ani promit mult mai mult, urmând să apară modele mai mari și mai eficiente, capabile de o creativitate reală și de o planificare complicată.

Potențialele aspecte pozitive sunt la fel de  uimitoare, inclusiv o productivitate sporită a afacerilor, asistență medicală mai eficientă, descoperiri științifice și programe de educație.

Dar există riscuri mari: proliferarea dezinformării, pierderi de locuri de muncă și probabilitatea ca actorii răi să încerce să folosească noua tehnologie pentru a semăna haos.

În următorii zece ani, lupta cu tendința intrinsecă a inteligenței artificiale de a se răspândi necontrolat va deveni o provocare generațională.

Va fi nevoie de o mișcare globală masivă și de schimbări în cultura companiilor de tehnologie – au dobândit prea multă putere. Schimbarea înseamnă o formă modernă de stăpânire, necesară nu numai pentru a gestiona IA și a o împiedica să provoace o catastrofă, ci și pentru a se asigura că va deveni o invenție benefică.

Pe măsură ce se va dezvolta următoarea fază a inteligenței artificiale, va apărea o generație puternică de agenți autonomi capabili să atingă obiective din lumea reală.

Tendința tehnologiei de a se răspândi rapid, departe și la scară largă este cea care impune ca IA să fie stăpânită, atât în ceea ce privește proliferarea sa, cât și în ceea ce privește impactul negativ.

În acest sens, limitarea cuprinde reglementări, o mai bună siguranță tehnică, noi modele de guvernanță și de proprietate și noi moduri de responsabilitate și transparență.

Guvernele trebuie să stăpânească ceea ce ar fi însemnat cândva un secol de schimbări tehnologice, dar care acum se desfășoară în câțiva ani sau chiar luni.

Nu este vorba nici de a pune IA într-o cutie sigilată. Ceea ce se urmărește nu este oprirea tehnologiei, ci menținerea ei în siguranță și controlată.

Majoritatea oamenilor susțin, pe bună dreptate, că reglementarea este necesară și există tendința de a crede că este suficientă. Dar nu este așa.

În practică, limitarea trebuie să funcționeze la fiecare nivel la care funcționează IA.  Este nevoie de legislatori, de  diplomați și de lideri care să coopereze la nivel internațional pentru a construi punți și a aborda lacunele.

Este nevoie ca cetățenii și consumatorii de pretutindeni să ceară mai mult de la tehnologie și să se asigure că aceasta rămâne axată pe interesele lor.

Ultimele stiri

  • Ciucă: „Șansa PNL este să aibă candidat la președenție”
  • SUA avertizează că nu acceptă un joc la două capete al Chinei. Ori cu occidentul, ori cu rușii!
  • VIDEO| Putin și Xi își anunță frăția și condamnă Statele Unite
  • Guvernul mai împrumută 1,3 miliarde!
  • Poza Zilei
  • Alege ce citești
  • CLANUL magistrați, interlopi, politicieni!
  • Englezii s-au săturat de VAR și votează pentru eliminarea lui din fotbal!
  • Răzvan Lucescu a cucerit Atena!
  • Deputații pun la colț Comisia Europeană. Captarea CO2 pune în pericol așezările umane
  • Exit mobile version