Cauta

Va amâna UE aplicarea Legii privind inteligența artificială?

Cu mai puțin de o lună înainte de intrarea în vigoare a unor părți din Legea Uniunii Europene privind inteligența, multe companii solicită o pauză în aplicarea dispozițiilor și obțin sprijinul unor politicieni

Cu mai puțin de o lună înainte de intrarea în vigoare a unor părți din Legea Uniunii Europene privind inteligența artificială, multe companii solicită o pauză în aplicarea dispozițiilor –  și obțin sprijinul unor politicieni.

Marile grupuri tehnologice din SUA( Alphabet, Meta) și jucători europeni precum Mistral și ASML au îndemnat Comisia Europeană să amâne această lege, potrivit Reuters.

Unele dispoziții importante, inclusiv normele privind modelele de inteligență artificială de uz general (GPAI), urmează să se aplice la 2 august.

GPAI, care includ modele de fundație realizate de Google, Mistral și OpenAI, vor fi supuse unor cerințe de transparență, cum ar fi întocmirea documentației tehnice, respectarea legislației UE privind drepturile de autor și furnizarea de rezumate detaliate privind conținutul utilizat pentru formarea algoritmilor.

Pentru companiile din domeniul IA, punerea în aplicare a legii înseamnă costuri suplimentare pentru conformitate. Iar pentru cele care produc modele IA, cerințele sunt mai stricte.

Practic, vor trebui să evalueze modelele care prezintă un risc sistemic,  să reducă riscurile, să efectueze teste contradictorii, să raporteze Comisiei Europene incidentele grave și să furnizeze informații privind eficiența  energetică.

Dar codul de practici privind inteligența artificială, un document de orientare menit să ajute companiile să se conformeze legii, a ratat termenul limită din 2 mai.

„Pentru a aborda incertitudinea creată de această situație, îndemnăm Comisia să propună o oprire de doi ani a Legii privind inteligența artificială înainte ca obligațiile-cheie să intre în vigoare”, se arată într-o scrisoare deschisă, publicată joi de un grup de 45 de companii europene.

O altă îngrijorare este că legea ar putea înăbuși inovarea, în special în Europa, unde companiile au echipe de conformitate mai mici decât omologii  americani.

Henna Virkkunen, comisarul UE pentru tehnologie, a promis miercuri că va publica Codul de practici privind inteligența artificială înainte de luna august.

Unii lideri politici, cum ar fi prim-ministrul suedez Ulf Kristersson, au numit regulile privind inteligența artificială „confuze” și au cerut UE să oprească legea.

„O intervenție îndrăzneață ”stop-the-clock„ este necesară de urgență pentru a oferi dezvoltatorilor și implementatorilor IA certitudine juridică, atâta timp cât standardele necesare rămân indisponibile sau întârziate”, a anunțat grupul de lobby tech CCIA Europe.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Frenezia listărilor: Hong Kong depășește Wall Street
  • Software open source: S-CORE, ambiția producătorilor auto europeni
  • Ion Sterian, Transgaz: Astăzi s-a încheiat Subtraversarea fluviului Dunărea, parte a infrastructurii Conductei de transport gaze naturale “Țărmul Mării Negre-Podișor”
  • Marcel Ciolacu: „Austeritatea oarbă NU reduce deficitul – îl adâncește”
  • Comisia Europeană, în extaz. Guvernul taie fix programele de dezvoltare a industriei românești
  • Nu ai bani, poți să mori. Sute de mii de români, lăsați fără asigurare medicală
  • Lovitură pentru speculanți. Se cere reforma totală a pieței de energie
  • Topul încasărilor la „mondialul” cluburilor. Real Madrid – 54,8 milioane de euro!
  • Va amâna UE aplicarea Legii privind inteligența artificială?
  • Exit mobile version