Cauta

Utopia regenerabilelor. Fotovoltaicele produc doar 15% din puterea instalată

Fără stocare, panourile fotovoltaice sunt inutile

Prevăzută în PNRR, închiderea a două grupuri pe cărbune, care produc 660 MW, și construirea a 8 parcuri fotovoltaice, cu putere instalată de 750 MW ar părea, pentru cei care nu au noțiuni în domeniu, că s-a rezolvat problema. În realitate, fotovoltaicele produc, în România, doar 15% din puterea instalată, ceea ce înseamnă că se pierd din sistem 550 MW. Potrivit ANRE, puterea totală instalată la panourile fotovoltaice este de 1.388 MW, dar producția de energie este de circa 210 MW. 

Noua isterie a fotovoltaicelor, instalată pe la Comisia Europeană, arată clar o pierdere a simțului realității și chiar a rațiunii, s-ar putea spune. Autoritățile române îi țin isonul și bat apa în piuă cu instalarea de panouri fotovoltaice pe tot ce nu mișcă, prezentând măsura ca fiind adevărata soluție pentru o Europă verde. Când reprezentanții Guvernului vorbesc despre construcția de noi parcuri fotovoltaice, precizează și puterea instalată, că să creeze senzația că atâta produc. În fapt, puterea instalată nu are nicio legătură cu energia produsă de acestea.

”Pe terenul Complexului Energetic Oltenia trebuie făcute acele parcuri fotovoltaice, dar acestea nu contribuie în mod serios la echilibrarea Sistemului Energetic Național. Nu poți să scoți două grupuri pe cărbune de câte 330 MW și să pui parcurile fotovoltaice cu o capacitate instalată de 750 MW, pentru că, în realitate, acestea vor produce doar aproximativ 110 MW. Pentru că mai mult de 15% din puterea instalată nu poți să produci cu parcurile fotovoltaice în România, că asta este perioada de expunere la soare. La cărbune ai 330 MW putere instalată și mergi cu producție de 330 MW, dar la fotovoltaice nu mergi decât când ai o anumită intensitate luminoasă. De exemplu, dacă avem 100 de MW putere instalată pe solar, se produc 15 MW, pentru că media de expunere este undeva la 10 ore, dar asta înseamnă să avem 10 ore cu intensitate luminoasă maximă, fără nori”, ne-a declarat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.

Rezerva de energie, obligatorie

În România nu este ca în Spania, unde se produce fotovoltaic 30% din puterea instalată, că acolo este soare tot timpul, susțin sindicaliștii din sectorul energetic. Mai mult, în Europa, Spania este pe primul loc la energie solară, dar până și Spania importă cărbune ca să producă energie.

”Cine are energie regenerabilă trebuie să aibă obligatoriu energie backup, care se obține din cărbune, din gaz, din nuclear și, eventual, din hidro, dacă ai noroc să ai apă, ori să investești într-o sursă de stocare de energie care să fie ieftină, dar încă nu s-a descoperit așa ceva, că toate bateriile sunt scumpe. Poate își vor da seama și europenii ce prostie au făcut alegând această Comisie Europeană care a făcut praf economia UE. Ne-a făcut pe toți să plătim prețuri extraordinare și nu s-a rezolvat nimic”, ne-a mai precizat președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu. Acesta mai semnalează că, la fiecare sută de milioane de tone de CO2 redusă în Europa, au apărut 500 de milioane de tone CO2 în restul lumii. Astfel, China arde în jur de 5 miliarde de tone de cărbune, iar în Europa, Bulgaria a închis două grupuri nucleare și a compensat cu producția pe cărbune, Polonia nu are cum să renunțe la cărbune, atâta timp cât 85% din energie se produce pe cărbune, iar Olanda produce dublu energie pe cărbune față de noi.

Baterii de 149 milioane de euro

Unul dintre proiectele finanțate prin PNRR este și sprijinirea investițiilor în achiziționarea și instalarea de capacități de stocare a energiei (baterii).  Pentru acest proiect finanțarea este de 149,2 milioane de euro, iar capacitatea totală de stocare trebuie să fie de minimum 240 MW. Un alt proiect este lanțul industrial de producție și/sau asamblare și/sau reciclare a bateriilor, a celulelor și panourilor fotovoltaice (inclusiv echipamente auxiliare) și noi capacități de stocare a energiei electrice, pentru care sunt alocate aproape 50 de milioane de euro.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Exit mobile version