AcasăTEHNOLOGIETwitter a recunoscut: are preferințe politice!

Twitter a recunoscut: are preferințe politice!

twitterTwitter a recunoscut: are preferințe politice!

Twitter a recunoscut că algoritmii platformei sale favorizează postările politicienilor de dreapta și ale organizațiilor media de dreapta, în detrimentul postărilor din surse de stânga, relatează The Guardian.

Platforma de socializare a examinat tweet-urile oficialilor aleși din șapte țări – Marea Britanie, SUA, Canada, Franța, Germania, Spania și Japonia. Totodată, a studiat dacă conținutul politic de la organizațiile media a fost amplificat pe Twitter, concentrându-se în primul rând pe surse de știri din SUA, cum ar fi Fox News, New York Times și BuzzFeed.

Studiul a comparat cronologia „Acasă” a Twitter – modul implicit în care 200 de milioane de utilizatori pot vedea postările celorlalți utilizatori, în care un algoritm adaptează ceea ce vede fiecare persoană – cu cronologia tradițională în care cele mai recente tweet-uri sunt clasate pe primul loc.

În șase din șapte țări, politicienii de dreapta au fost favorizați de algoritmii Twitter
Rezultatele au arătat faptul că în șase din cele șapte țări (în afară de Germania), tweet-urile politicienilor de dreapta au primit mai multă amplificare de la algoritm decât cele care aparțineau politicienilor de stânga. De asemenea, postările organizațiilor de știri de dreapta erau mai amplificate decât cele de stânga, iar tweet-urile politicienilor au fost mai mult amplificate de o cronologie algoritmică decât de cronologia clasică, a celor mai recente postări.

Potrivit documentului de cercetare, format din 27 de pagini, Twitter a găsit „o diferență semnificativă statistic care favorizează dreapta politică” în toate țările, cu excepția Germaniei. Conform cercetării, o valoare de 0% însemna că tweet-urile au ajuns la același număr de utilizatori pe cronologia adaptată algoritmului ca și pe omologul său cronologic, în timp ce o valoare de 100% înseamnă că tweet-urile au atins o acoperire dublă. e această bază, cea mai puternică discrepanță între dreapta și stânga a fost în Canada (liberalii 43%; conservatorii 167%), urmată de Marea Britanie (laburiştii 112%; conservatorii 176%). Chiar și excluzând înalți oficiali guvernamentali, rezultatele au fost similare, se arată în document.

Descoperirile, problematice

Twitter a afirmat că nu este clar de ce cronologia de pe ecranul „acasă” a produs aceste rezultate și a indicat că ar putea avea nevoie acum să-și schimbe algoritmul. O postare pe blog făcută de Rumman Chowdhury, directorul de inginerie software al Twitter, și Luca Belli, cercetător pe Twitter, a declarat că descoperirile ar putea fi „problematice” și că trebuie să se facă mai multe studii. Postarea a recunoscut că este îngrijorător dacă anumite tweet-uri au primit tratament preferențial ca urmare a modului în care utilizatorii au interacționat cu algoritmul care le-a adaptat cronologia.

Twitter a declarat că își va pune cercetarea la dispoziția persoanelor din afară, cum ar fi cadrele universitare, și se pregătește să permită terților să aibă acces mai larg la datele sale, într-o mișcare care ar putea pune și mai multă presiune asupra Facebook pentru a face același lucru.

author avatar
Andreea Vlad