AcasăTEHNOLOGIETranziția ecologică a Europei s-a lipit de China

Tranziția ecologică a Europei s-a lipit de China

Investițiile chineze în Europa trec de la fuziuni și achiziții la proiecte de tip greenfield, în special în domeniul producției de baterii pentru vehicule electrice.

Potrivit datelor din 2022 analizate de furnizorii independenți de cercetare MERICS și Rhodium Group, investițiile greenfield au reprezentat 57% din totalul investițiilor străine directe ale Chinei în Europa, depășind fuziunile și achizițiile pentru prima dată din 2008 încoace.

Achiziția Sumo Digital de către gigantul  Tencent a fost singura tranzacție în valoare de peste un miliard de euro, majoritatea celorlalte investiții majore în fabrici de baterii fiind realizate de companii precum CATL, Envision AESC și SVOLT.

„Asistăm la o schimbare majoră în modul în care companiile chineze investesc în Europa. Au devenit actori importanți în tranziția ecologică a Europei”, a declarat  pentgru Reuters Agatha Kratz, director al Rhodium Group.

Europa are unele dintre cele mai stricte – și controversate – reglementări privind electrificarea și tranziția ecologică, dar industria sa de baterii este în urma jucătorilor asiatici, o mare parte din capacitatea planificată provenind de la producătorii chinezi, sud-coreeni și japonezi.

Înființarea operațiunilor de la zero în Europa le permite jucătorilor chinezi să evite tarifele și costurile de transport și să se protejeze de tensiunile politice care ar putea împiedica exporturile și importurile, se arată în raport.

Europa rămâne mai deschisă din punct de vedere politic către China decât Statele Unite, care au luat măsuri contra importurilor de baterii chinezești prin programul de investiţii (Inflation Reduction Act, IRA), un pachet de 369 de miliarde de dolari care prevede distribuirea de subvenţii pentru industriile verzi.

Politicienii și liderii de afaceri europeni se află în mijlocul unei dezbateri privind relația proprie a regiunii cu China, încercând să susțină industria internă și să găsească noi furnizori pentru materialele cheie necesare tranziției ecologice. Rămâne de văzut dacă îi vor găsi în afara gigantului asiatic. Dacă nu, greenfield-ul european va însemna „Made in China”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
185 afisari

3 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger