AcasăTEHNOLOGIETransferuri de bani: Bitcoin, speranța Americii Latine

Transferuri de bani: Bitcoin, speranța Americii Latine

Țările din America Centrală așteaptă cu nerăbdare să vadă dacă adoptarea Bitcoin de El Salvador ca mijloc legal de plată paralel va reduce costul transferurilor de bani. Într-adevăr, remintențele –în mare parte de la migranți către familiilor lor – sunt o sursă importantă de venit pentru milioane de oameni.

Aliații Congresului președintelui  salvadorian Nayib Bukele au aprobat deja legislația care conferă Bitcoin statutul de monedă oficială alături de dolarul SUA, o premieră în lume. Miscarea intră în vigoare în septembrie.

Bukele a susținut adoptarea Bitcoin ca o modalitate de a facilita plățile de remitențe de la salvadorenii care locuiesc în străinătate.

“Toată lumea urmărește dacă convertirea Bitcoin în El Salvador va funcționa odată cu reducerea substanțială a costului remitențelor. Dacă lucrurile merg bine, și alte țări vor căuta acest avantaj”, a declarat Dante Mossi, președintele executiv al Băncii Centrale Americane pentru Integrare Economică(CABEI), cu sediul în Honduras.

Mossi a numit planul un „experiment în afara lumii” care vizează creșterea incluziunii financiare într-o regiune în care mulți oameni nu au acces la conturi bancare sau carduri de credit și se bazează pe banii trimiși acasă de la rudele care locuiesc în Statele Unite.

Asistență tehnică

CABEI oferă El Salvador asistență tehnică la implementarea Bitcoin, mai precis un cadru legal care respectă protocoalele internaționale legate de spălarea banilor.O dovadă importantă de sprijin, deoarece Banca Mondială a refuzat, motivând probleme de “transparență fiscală”.

Asistența este menită să ajute El Salvador “să navigheze în apele care încă nu au fost explorate”,  spune șeful investițiilor CABEI, Carlos Sanchez.

„Guatemala, Honduras și El Salvador sunt țările care ar avea cel mai mult de câștigat dacă adoptarea Bitcoin ar scădea costul trimiterii de remitențe”, a adăugat el.

CABEI a participat la o reuniune recentă a Consiliului Monetar Central American, care face parte din Sistemul de Integrare Central American (SICA), unde participanții au întrebat despre planurile Bitcoin din El Salvador și și-au arătat interesul față de acest proiect.

Portofelul digital “Cool”

Guvernul  din El Salvador va instala 200 de bancomate pentru a-și însoți inițial portofelul digital numit Chivo, un termen de argou local pentru „cool”, a anunțat duminică  președintele Bukele.

Tranzacțiile vor fi fără comisioane, a spus el, adăugând că vor exista și 50 de sucursale financiare în toată țara pentru retragerea sau depunerea de bani.

Legea Bitcoin va intra în vigoare pe 7 septembrie, iar salvadorenii vor putea descărca portofelul digital Chivo  – vor introduce numărul de identificare și vor primi 30 de dolari în Bitcoin.

Guvernul a creat un fond de 150 de milioane de dolari pentru a sprijini conversiile Bitcoin, potrivit  ministrului finanțelor Alejandro Zelaya.

Sub unu la sută din volumul remitențelor transfrontaliere la nivel mondial se află în prezent în criptomonede, dar consultanța Independent Research estimează că în viitor monedele digitale vor reprezenta „o parte mai mare” din cele peste 500 de miliarde de dolari în remitențe globale anuale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
125 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger