AcasăTEHNOLOGIERomânia, lovită în plin din cauza nepăsării Guvernului! Ce a decis Comisia...

România, lovită în plin din cauza nepăsării Guvernului! Ce a decis Comisia Europeană în privința laserului de la Măgurele. Cine plătește acum?

Ciprian TelemanTeleman pune bețe-n roate României! Comisia Europeană a aprobat formarea noului consorțiu ELI-ERIC fără laserul de la Măgurele

România a fost oficial exclusă din consorțiul european ELI-ERIC, aprobat de Comisia Europeană pe 5 mai 2021. Țara noastră a pierdut calitatea de membru, în cadrul acestui proiect, după ce nu a reușit să își atingă obiectivele asumate.

Deși este una din cele trei țări fondatoare și are cel mai mare și mai important pilon de cercetare dintre acestea, România a fost lăsată pe dinafară de partenerii din Ungaria și Cehia, alături de care în 2012 a primit finanțare din partea Comisiei Europene pentru a demara proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI), scrie alephnews.ro.

„Comisia Europeană a luat mult așteptata decizie de a stabili ca proiectul Extreme Light Infrastructure (ELI) să devină un European Research Infrastructure Consortium (ERIC). Infrastructura ELI este formată din cele mai mari centre de cercetare din domeniul laserelor din lume. Țările gazdă, Cehia și Ungaria, au aplicat pentru asta în luna mai 2020. Decizia de a aproba aplicația vine după ani de negocieri”, se arată în comunicatul de presă de pe eli-laser.eu.

Cehia și Ungaria au renunțat la laserul de la Măgurele

Partenerii României au cerut alcătuirea acestui consorțiu fără laserul de la Măgurele și sistemul de fascicul gamma, cel mai mare și mai important pilon din cadrul întregului proiect.

Laserul de la Măgurele

ELI-ERIC nu a mai oferit posibilitatea părții române de a opta, cel puțin la acel moment, pentru statutul de Membru Gazdă ci doar de a adera la ELI-ERIC ca Observator, în primă fază, sau de a participa prin intermediul ELI-NP-ca Partener Strategic-în acest caz, însă fără ca România să poată fi numită membru al ELI-ERIC, într-o a doua variantă.

Comunicatul publicat de conducerea proiectului pe eli-laser.eu anunță că țara noastră se poate alătura ulterior consorțiului, însă nu precizează în ce calitate putem face asta. „Mai există un al treilea pilon ELI care se construiește în România, lângă București. Laboratorul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), care este așteptat să se alăture celorlalte două facilități ELI în cadrul noului ERIC”, se arată în comunicatul de presă.

Excluderea României din Consorțiul ELI-ERIC, o premieră europeană

Sub conducerea ministrului Cercetării Ciprian Teleman, statul român a încercat să se repoziționeze și să opteze pentru statutul de Observator Fondator, urmând ca în cadrul negocierilor din ELI-ERIC și IMPULSE să reatingă această țintă în 2023.

Guvernul a aprobat în luna februarie memorandumul privind intenția României de a face parte din consorțiul care va administra laserul de la Măgurele. Memorandumul aprobat de Executiv prevedea, însă, acceptarea României ca membru observator, ceea ce ar însemna că nu am fi avut dreptul de vot în Adunarea Generală a ELI-ERIC. Excluderea României din Consorțiul ELI-ERIC este o premieră europeană, spune pentru secretarul de stat Dragoș Ciuparu.

author avatar
Andreea Vlad
609 afisari

4 COMENTARII

  1. Nu stiu de ce nu ma mir !!!! Este al nu stiu catelea caz dealungul istoriei cand tara asta renunta la VALORI in favoarea altora. Iar, daca vecinii „pretini” ungurii sant pe aproape, atunci chiar nu avem ce face. NICIODATA, niciodata,niciodata acestia nu vor sa fie alturi de romani (budyos olah). Nimelea din drum, dar politica invatata la umbra Vienei. Ma intreb ce au urmarit cand in doua randuri au cerut alipirea de Romania ??

  2. De ce nu cereti si un pdv oficial de la conducerea Magurele? Nu ma intereseaza interesele Ungariei si Cehiei, ci ce s a intamplat la Magurele de am fost exclusi de la finantare ?

  3. Sa fie sănătoși Cehia si Ungaria sa-si ia vaccin de bani de lasar.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger