AcasăTEHNOLOGIETehnologie și drepturi. Invazia Inteligenței Artificiale în viața noastră

Tehnologie și drepturi. Invazia Inteligenței Artificiale în viața noastră

Inteligența artificială poate reprezenta o amenințare serioasă la adresa drepturilor noastre și a societății în ansamblu.

IA  folosește algoritmi care simulează inteligența umană, mimând comportamente precum „învățare” și „rezolvarea problemelor”. Pare să sune inocent, dar este departe de a fi nevinovat.

Recunoașterea facială

Tehnologia de recunoaștere facială a devenit treptat experiența noastră de zi cu zi, fie prin intermediul CCTV-urilor montate în locuri publice, fie prin smartphone-uri. Există întrebări cu privire la eficacitatea tehnologiei în prevenirea criminalității. Astfel de sisteme amenință viața privată, dreptul la anonimat și libertatea personală, notează Liberties. Nu se poate trăi o viață bună sub supraveghere constantă. Nu se pot exprima și împărtăși liber opiniile potențial controversate sau critice la adresa guvernelor, nu se poate fi pur și simplu ceea ce se este.

Cumpărături Big Brother

De unde știe Amazon că un utilizator tocmai se pregătește să cumpere un anumit model de pantofi Nike? Tehnologia IA este utilizată pe scară largă de site-urile de cumpărături online pentru a crea recomandări personalizate pentru client. Site-urile culeg istoricul de navigare, preferințele și interesele dumneavoastră, urmărindu-vă, de asemenea, activitatea pe aplicațiile altor companii. Tehnologia poate prezice comportamentul clienților. Este foarte îngrijorător cât de multe date pe care companiile Big Tech le colectează despre noi și modul în care profilarea lor, împreună cu interesele financiare, se poate întoarce împotriva noastră.

Asistență medicală

Impactul inteligenței artificiale asupra asistenței medicale este de mare anvergură și profund. Tehnologiile în domeniul sănătății variază de la chatbots pentru a ajuta pacienții să trieze simptomele unei boli, la dispozitive de urmărire a fitnessului, până la algoritmi de învățare automată pentru a eficientiza sălile de așteptare din spitale.

Dar a apărut o ciocnire  între lumea ambițioasă și iterativă a ingineriei IA – unde problemele pot fi rezolvate cu algoritmul potrivit – și lumea medicinei, care apelează pentru o abordare mai prudentă. Cercetătorii medicali de la firmele de tehnologie a sănătății s-au plâns că sunt afectați de abordarea inginerilor de software foarte bine plătiți. Tehnicienii, la rândul lor, se plâng că nu pot experimenta liber într-o lume obsedată de siguranța și reglementarea pacienților. Efectele acestor nepotriviri amenință să corodeze încrederea pacienților în sistemele de sănătate din lume.

Semnele indică faptul că inteligența artificială nu își îndeplinește promisiunea în general în medicină. Mai multe studii clinice publicate anul trecut au arătat că aproape toate instrumentele de IA folosite pentru a prezice un diagnostic de Covid- 19 nu au făcut nicio diferență reală sau au fost potențial dăunătoare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
358 afisari

2 COMENTARII

  1. Anumite avantaje ar putea exista dar cu riscuri sinistre posibil fatale pentru existenta oamenilor. Cum ar fi controlul complet sau chiar robotizarea fiintei umane. Se imagineaza o lume in care judecatorii vor fi inlocuiti de algoritmi, fiecare om va avea actele de identitate injectate in corp, chiar si ‘banii’ si istoria medicala si sociala, iar vacinele cu modificari genetice vor fi administrate prin wi-fi in mod automat. Capitulare finala in fata satanismului

  2. AI-ul este dorit de unii pentru a-i controla și coordona pe ceilalți. Iar ceilalți se lasă la voia AI-ului din comoditate și lene. Așa că nu trebuie să se supere nimeni, fiecare își găsește ” perechea”.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger