AcasăTEHNOLOGIETehnologia verde, pușculița lui Bill Gates

Tehnologia verde, pușculița lui Bill Gates

Mereu nesătul, mereu cu mâna întinsă după bani, magnatul american caută să strângă miliarde de dolari pentru a-și îndeplini “ambițiile climatice”, mai ales că salvarea Planetei îi îngroașă conturile. Și pentru asta găsește destui donatori să-i facă jocurile.

Breakthrough Energy Catalyst, un fond privat-public susținut de Gates, intenționează să investească până la 15 miliarde de dolari în proiecte de tehnologie curată în SUA, Marea Britanie și Uniunea Europeană.

BEC, deținut de Breakthrough Energy Group, care a fost fondat de Gates în 2015, a strâns până acum bani frumoși: peste 1,5 miliarde de dolari de la companii și organizații caritabile.

Dar se poate și mai mult: Jonah Goldman, directorul general al BEC, a declarat pentru Financial Times că fondul intenționează în cele din urmă să investească de 10 ori această sumă.

Pentru a mobiliza 15 miliarde USD,  Goldman intenționează să utilizeze “structuri financiare inovatoare și acorduri de parteneriat”, fără să explice concret cum ar putea cineva să-i pună în palmă o astfel de avere care l-ar ameți și pe un bancher de pe Wall Street.

Pe site-ul său, Breakthrough Energy descrie BEC ca un „program pentru a demonstra cum putem finanța, produce și cumpăra noile soluții care vor sprijini o economie cu emisii scăzute de carbon”.

Breakthrough oferă capital de risc start-up-urilor de tehnologie ecologică și include printre consiliul de administrație și alți fondatori de afaceri proeminenți, cum ar fi Mukesh Ambani, Jeff Bezos, Masayoshi Son și Sir Chris Hohn.

Ce potriveală,  banul la ban trage și robinetul lor s-a deschis: BEC și-a asigurat finanțări de la Microsoft(normal),Black Rock, General Motors, American Airlines, Boston Consulting Group, bank of America și Arcelor Mittal.

De asemenea, a primit sprijin din partea Departamentului pentru Energie al SUA și a brațului executiv al UE, Comisia Europeană.

author avatar
Radu Jacotă Redactor