AcasăTEHNOLOGIE„Tehnologia durerii”. Avatarele, interacțiunea cu morții

„Tehnologia durerii”. Avatarele, interacțiunea cu morții

Companii precum HereAfter AI construiesc „avataruri de moștenire” ale unor persoane în viață, la care se poate apela după moartea acestora pentru a-i consola pe cei îndurerați.

Acești roboți de chat personalizați sunt capabili să răspundă la întrebări despre viața defuncților pe baza informațiilor pe care le-au furnizat atunci când trăiau.

Tendința către doliul asistat de inteligența artificială, care merge dincolo de simpla păstrare a moștenirii digitale a celor decedați, ar putea sfârși prin a remodela modul în care ne comemorăm morții, relatează Financial Times.Într-un fel, aplicațiile tehnologice de acest tip sunt la fel de inevitabile ca și moartea însăși. Deja conversăm cu avatare precum asistentul virtual Siri de la Apple și Alexa de la Amazon.

Modelele lingvistice de învățare profundă, cum ar fi GPT-3 de la OpenAI, care produc un text asemănător cu cel al unui om pornind de la o solicitare, pot fi adaptate pentru a evoca maniera unei anumite persoane, prin antrenarea modelului pe baza a ceea ce a mai spus persoana respectivă.

Clonarea vocală poate transforma apoi textul în sunet care să imite vocea persoanei respective.Îmbinarea acestor tehnologii poate produce o inteligență artificială conversațională, sau chatbot.

Charlotte Jee, un reporter pentru MIT Technology Review care a creat avataruri ale părinților săi în viață, a descris experiența interacțiunii cu acești roboți ca fiind „incontestabil de ciudată”.

Compania StoryFile adaugă video la oferta sa digitală. Directorul executiv, Stephen Smith, a afișat un avatar video cu mama sa care își ia rămas bun – la propria înmormântare. Se percepe fie o taxă inițială, fie un abonament lunar pentru accesul la avataruri.

Lucy Selman, profesor asociat la Universitatea Bristol din Marea Britanie, descrie tehnologia doliului ca „un progres interesant”, dar, „înainte de a fi introdusă pe scară mai largă, este nevoie de mai multe cercetări privind dimensiunile sale etice și modul și momentul în care ar putea fi utilă sau chiar dăunătoare în cazul bolilor grave”.

În mod sigur, această abordare „nu va fi pentru toată lumea, deoarece durerea este la fel de unică ca și relațiile noastre cu ceilalți”.

James Vlahos, care a fondat HereAfter AI în 2019 după ce a creat un robot bazat pe tatăl său din înregistrări făcute înainte de moartea acestuia, a declarat că firma “nu a creat niciodată replici digitale împotriva dorinței unei persoane”.

Posibil, un chatbot care poate conversa în mod convingător de dincolo de mormânt este următorul pas natural – sau nenatural – pentru unele familii. Dar, spune Lucy Selman, care și-a pierdut propriul tată când avea 15 ani, „tehnologia durerii” ne reamintește importanța acordării priorității conversațiilor și relațiilor cu cei dragi înainte ca aceștia să moară”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
319 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger