AcasăTEHNOLOGIETehnologia care evită blocarea copiilor în mașinile uitate la soare

Tehnologia care evită blocarea copiilor în mașinile uitate la soare

În fiecare an apar rapoarte despre copiii blocați în automobile în timpul verii și, în mod tragic, prea multe cazuri se termină cu decese.

Producătorii auto instalează funcții de detectare a pasagerilor din spate – și pot trimite automat mesaje text șoferului dacă a lăsat pe cineva blocat în interior.

În 2019, Congresul SUA a propus Hot Cars Act (Helping Overcome Trauma for Children in Rear Seats) pentru a impune detectarea ocupanților în toate mașinile noi și, la începutul acestui an, legislația a fost adoptată în cele din urmă prin Senat.

Acum, toate vehiculele vândute vor trebui să încorporeze această tehnologie până în 2025.

Organizația pentru Siguranța Copiilor a declarat că numărul deceselor în urma blocării în mașini în SUA a atins un maxim în 2018 cu 54 de cazuri.

De atunci, General Motors a lansat prima mașină echipată cu memento-ul scaunelor din spate în SUV-ul GMC Acadia, relatează The National.

La Hyundai, primul sistem de alertă a ocupanților a debutat anul trecut, pe modelul  Azera  și a fost acum actualizat pentru SUV-ul de lux Genesis GV70, care tocmai a fost lansat.

Un senzor radar detectează mișcarea în interior, luminile de avarie vor clipi și claxonul va emite un semnal sonor. În plus – și mai eficient –  sistemul trimite și un mesaj text pe telefonul șoferului.

De asemenea, UE continuă cu propriile reguli, anunțând că noul său program de evaluare a vehiculelor Euro NCAP va stabili și va aplica detectarea prezenței copiilor din 2023.

Aceasta înseamnă că punctele de siguranță suplimentare sunt acordate mașinilor echipate cu tehnologii care monitorizează pasagerii blocați.

În timpul unei canicule, temperatura din interiorul unei mașini parcată la soare crește cu 15 grade Celsius în primele 10 minute și poate atinge media de 60 de grade în mai puțin de o jumătate de oră.

Majoritatea cazurilor de părinți care au lăsat copii nesupravegheați în vehicule apar în parcările din mall-uri.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
120 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger