AcasăTEHNOLOGIETehnologia avansată, dincolo de binefacere: creierul uman, sub controlul total al Inteligenței...

Tehnologia avansată, dincolo de binefacere: creierul uman, sub controlul total al Inteligenței Artificiale!

Știai că „mașinăriile” îți pot citi gândurile? Tehnologia din prezent oferă acces la funcționarea internă a creierului uman, un lucru absolut înspăimântător, dacă stăm să analizăm. În 2019, dr. Rafael Yuste a implantat cu succes imagini direct în creierul șoarecilor, reușind să le controleze comportamentul. Azi, renumitul neurolog avertizează că la rând urmează oamenii, după ce experimentele pe animale de laborator s-au încheiat.

Dacă este utilizată în mod responsabil, neurotechnologia (în care Inteligența Artificială interacționează direct cu neuronii umani) poate fi folosită pentru a înțelege și vindeca boli precum Alzheimer și Parkinson. Totodată, ar ajuta la dezvoltarea de proteze și în terapia de vorbire. Dar, fără o reglementare clară în spectrul legii, neurotehnologia ar putea duce și la cele mai grave excese comise de corporațiile medicale și chiar de stat, cu încălcări grave ale vieții private. După comunicare (tot ceea ce vorbim este, deja, supravegheat și înregistrat), și gândurile noastre vor deveni la fel de vulnerabile.

Cine sunt militanții Yuste

Pentru a împiedica un asemenea scenariu, un grup de neurologi, filosofi, avocați și activiști pentru drepturile omului încearcă să găsească o modalitate de a proteja ultima frontieră a vieții private – creierul uman.

Ei nu caută o interdicție a dezvoltării neurotehnologiei, nicidecum! Militanții Yuste, care conduc grupul de inițiativă „Neurorights” din cadrul Universității Columbia, fac apel pentru întocmirea unui set de principii care să garanteze drepturile cetățenilor la gândurile lor și de protecție față de orice fel de intruși, inclusiv cei care se ascund sub umbrela beneficiilor pentru sănătate (corporațiile Big Pharma).

China, SUA și …miliardarii din Silicon Valley

Iar când vorbim de aplicabilitatea neurotehnologiei, avem nenumărate motive să ne alarmăm, mai ales că această „armă” deja a început să atragă atenția militarilor, guvernelor și companiilor din IT. China și SUA conduc cercetările în domeniul inteligenței artificiale și al neuroștiinței; de fapt, Departamentul Apărării al SUA are în dezvoltare o tehnologie capabilă să modifice amintirile oamenilor!

Însă nu doar oamenii de știință și autoritățile militare sunt interesate de neurotehnologie. Și firmele din IT, inclusiv jucători ca Facebook și Neuralink (colosul lui Elon Musk) fac progrese. De exemplu…

  • Kernel (companie din SUA) a dezvoltat un set de căști care poate înregistra activitatea creierului în timp real. Vor fi scoase la vânzare până la finalul anului;
  • Facebook finanțează un proiect care urmărește să creeze o interfață creier-computer ce va permite utilizatorilor să comunice fără să vorbească;
  • Neuralink lucrează la implanturi cerebrale, iar în aprilie 2021 a lansat un videoclip cu o maimuță care joacă un joc de inteligență folosind un astfel de cip implantat.

„Problema este că nu putem controla domeniul în care vor fi folosite aceste instrumente. Avem în față riscul de a crea un om hibrid, care va schimba total specia umană și asta este ceva foarte grav. De fapt, este o chestiune existențială!”, a insistat prof. Rafael Yuste.

Muncitorii chinezi, scanați de angajatorii lor

Există deja câteva exemple înfricoșătoare: oamenii de știință au reușit să scaneze creierul uman pentru a prezice probabilitatea recidivei infractorilor, iar angajatorii chinezi au monitorizat undele cerebrale ale angajaților pentru a le citi emoțiile și gândurile.

Neurotehnologia nu poate, încă, decoda gândurile sau emoțiile, dar cu ajutorul inteligenței artificiale așa ceva este realizabil. Până acum, oamenii nu au avut nevoie niciodată să-și afirme autoritatea/ proprietatea asupra gândurilor pe care le poartă. Dar neurotehnologia și IA ne arată cât de mult subestimăm riscurile la care ne supunem tehnologizând tot ce înseamnă viața noastră.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.653 afisari

12 COMENTARII

  1. o sa ajungem ca-n bancul ala cu it-istul si nevasta-sa – du-te la magazin si ia doua paini daca are si cartofi, ia zece si s-a intors maimutoiul cu 10 paini

  2. Profeteau Sfintii ca oameni vor ajunge sa le fie frica sa mai si gandeasca, atat de atroce vor fi monitorizatii si controlati. Vor ajunge sa stie totul despre om. De Marele Ochi din varful Piramidei vor scapa doar crestinii-ortodocsi care nu vor acepta „insemnarea”. Pe acestia Dumnezeu ii va face nevazuti demonilor, slugillor Antihristului si aparatelor lor supraveghere si detectie, astfel ca vor putea ramane nestiuti pana cand va veni vremea sa-l rastoarne pe Antihrist de la putere.

  3. & Și după cum remarcați, probabil că este necesară ecologizarea afluenților Dunării, a Dunării și a celorlați afluenți de la Marea Negră, pentru a nu își mai vărsa toți riveranii apele uzate și dejecțiile în Dunăre și în Marea Neagră, ca afaceriștii să facă afaceri cu gaze naturale extrase din Marea Neagră , iar turiștii băi în hazna, ?

  4. & Mai remarcați și faptul că sunt și mulți care consideră că îmbăierea la Marea Negră ar fi și ,,aducătoare de noroc”, tocmai datorită „proprietăților apei”, care probabil s-ar putea spune că ar putea avea și „proprietăți de vaccin” ,?

  5. & Fiind semnificative și cazurile personalităților ce și-au tratat problemele respiratorii la Marea Neagră, în secolele anterioare , ?

  6. E posibil la nivel particullar dar nu la nivel colectiv. Adica starile emotive vor indica pt iubire la mine 10 iar la tine 8 pt aceiasi femeie. Atunci softul o sa traduca ca eu iubesc femeia la max iar la tine nehotarat. isiile cerebrale.

  7. Apoi la ganduri e si mai complicat creierul meu va avea spectral o colloratura cand gandesc la razbunare spre exemplu se va face ca un cocoon rosu cu albastru. La un recidivist cooconul expandeaza de furie ca o rosie zdrobita inegrita dar f galbena. La mine gândulo sa fie citit drept razbunare.

  8. La recidivist drept stare de panica la razbunare. Pt ca recidivistul odata ce a comis infractiuni culloarea emotiilor trecute s-au sters atat de mult ca albastru a devenit neegru iar rosu galben.

  9. Soft depasit de continut si culloare dar vor aparea si castle de protectie a emisiilor craniene.

  10. Deia se spune, eheh gandul doar Dumnezeu il stie… pt ca divin comunicarea se face spectral direct prin aura de lumina. Aura nu se vede cu ochii nostri sau detectata fizic sau fizic.

  11. Adica trupeste fizic sau prin fizica. Doarspiritual in banda de lungimi cuantice asa ca o experiere materiala.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger