La începutul lui 2024, Apple a pus capăt proiectului Titan, în cadrul căruia dorea să dezvolte o mașină electrică cu capacități de conducere autonomă. Aproape în același timp, Xiaomi a anunțat lansarea berlinei sale SU7.
Și în mai puțin de 10 luni, marca chineză a susținut că a vândut 135.000 de unități, potrivit Automobile Magazine. Se estimează că Apple cheltuit un miliard de dolari pe an în ultimul deceniu pentru Titan, care a fost abandonat în cele din urmă din cauza concurenței tot mai mari din sector.
Ecosistem interconectat
Spre deosebire de Apple, care a încercat fără succes să se asocieze cu diverși producători precum Hyundai, Kia, Porsche, BYD și Toyota, Xiaomi a dezvoltat un ecosistem interconectat în care fiecare dispozitiv comunică cu celelalte.
De la iluminat inteligent la purificatoare de aer, aspiratoare robot și mixere, Xiaomi a conceput o gamă completă de produse conectate, gestionate prin intermediul unei singure aplicații. Adăugarea unei mașini la acest ecosistem a părut un pas următor logic pentru utilizatorii mărcii, care au văzut mașina ca un obiect tehnologic ca oricare altul.
Integrarea SU7 în rețeaua conectată Xiaomi îi permite să exploateze datele de pe celelalte dispozitive ale utilizatorului. De exemplu, vehiculul poate analiza obiceiurile proprietarului său și poate adapta automat momentul optim pentru reîncărcare.
Acest transfer de date se face fără îndoială în detrimentul confidențialității datelor, dar nu pare să fie un șoc în China. În același mod, Xiaomi a integrat tehnologiile de conducere autonomă atât de apreciate de șoferii chinezi și sistemul său de operare HyperOS, inspirat din interfața smartphone-urilor.
În timp ce Apple ar fi trebuit să investească masiv pentru a dezvolta o infrastructură industrială pentru producția de vehicule electrice, Xiaomi s-a integrat într-un ecosistem deja existent.
Strategie industrială
China a injectat miliarde de dolari pentru a-și sprijini propria industrie de automobile electrice. Nu numai că Xiaomi a profitat de acest mediu favorabil pentru a se aproviziona direct de la doi dintre cei mai importanți producători de baterii din lume (BYD și CATL), dar a achiziționat și o fabrică de producție aparținând BAIC Beijing Auto Group, ea însăși o întreprindere de stat.
Cu un preț de pornire stabilit la 27.500 de euro în China, Xiaomi SU7 se confruntă cu Tesla Model 3. BYD Seal și Han sunt, de asemenea, în vizor.
Cu un SUV în pregătire, Xiaomi YU7, și o nouă fabrică în construcție, strategia companiei este în mod clar axată pe o expansiune rapidă. Dar drumul înainte nu este lipsit de capcane: piața chineză este ultra-competitivă, cu jucători locali precum Huawei și BYD care ripostează cu propriile lor oferte de înaltă tehnologie.