AcasăTEHNOLOGIESupremația tehnologică, vedeta geopoliticii moderne

Supremația tehnologică, vedeta geopoliticii moderne

Tehno-geopolitica cuprinde interacțiunea complexă dintre tehnologie și geopolitică, remodelând dinamica globală și influențând coridoarele de putere de pe scena internațională.

Progresul tehnologic a apărut ca un factor esențial în determinarea poziției geopolitice a unui stat. Inovația tehnologică este un catalizator al puterii, deoarece revoluția rapidă a tehnologiei a schimbat fața industriei, de la calculul cuantic la biotehnologie, cibernetică și războiul informațional.

Toate acestea au dus la apariția unor noi avantaje strategice, influențând relațiile internaționale.

Puțini au crezut că Ucraina ar putea supraviețui invaziei Rusiei. Totuși, asta s-a întâmplat. Și datorită tehnologiei occidentale. Sateliții  Starlink – deținuti de compania lui Elon Musk, Space X – orbitează în jurul Pământului și comunică cu mii de terminale la sol. Acest sistem a fost activat în Ucraina în februarie 2022 și a devenit un ajutor vital în lupta soldaților ucraineni cu rușii.

Armata Rusiei a rămas în urma progreselor tehnologice. O realitate de neconceput în timpul și după  Războiul Rece.

Astfel, hegemonul înaltei tehnolgii a rămas SUA. Supremația tehnologică le oferă americanilor o putere absolută – hard power.

Inteligența artificială, armele sofisticate autonome și utilizarea informației în domeniul militar reprezintă un alt avantaj al Americii, alături de computerele ultrarapide.

Dezvoltat de strategul și colonelul John Boyd din Forțele Aeriene ale SUA, conceptul OODA funcționează ca bază a gândirii raționale în situații confuze sau haotice. „OODA” înseamnă „Observare, Orientare, Decizie și Acțiune”.A fost aplicat  în procesul operațiunilor de luptă și campaniilor militare.

Prin urmare, supremația tehnologică este pe drept cuvânt piesa centrală a geopoliticii moderne. Un atu care deja schimbă progresiv balanța puterii în favoarea celor care știu să-l construiasă și să profite de el.

De asemenea, acum există o căutare a supremației securității spațiale, iar SUA conduc și în acest domeniu. China este un rival cu greutate, dar a petrecut mult timp pentru a-și realiza ambițiile tehnolgice și se află în continuare în urma Americii.

Uniunea Europeană, odinioară un fanion al inovării,  încearcă să se trezează după ce și-a înstrăinat sectorul tehnologic și a vândut divizii ale unor companii de frunte.

În concluzie, se poate spune că situația actuală depinde în întregime de noile valuri de supremație tehnologică în această eră a geopoliticii moderne. Puterile fac noi modalități de a-și ajusta interesele prin conducerea dinamicii tehnologiei. Cei care pierd această cursă vor deveni niște pioni manevrați de cei care o câștigă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
340 afisari

4 COMENTARII

  1. Asta nu înseamnă că nu vor împărți Ukraina în bucățele pt toți „participanții……..

  2. Fără războaie directe, amerlocii nu-și pot testa noile tehnologii! Chinezii au deja lasere portabile și alte chestii de speriat Occidentul, dar cele mai ieftine și eficiente rămân armele biologice!…Baiul e că amerlocii nu mai au suportuman de calitate și sunt prea încrezuți, încă nu le vine să creadă că China le-a luat fața cam în toate domeniile! De asemenea, eu sunt convins că, într-un război deanvergură, tehnologia avansată nu rezolvă totul!

  3. Nu, eu am zis si am dat zeci de date tehnice privind defensiva si au castigat. La ofensiva e mai greu deoarece intri pe un teren minat cunoscut din timp.Dar au succes si acolo insa ritmul nu e cel preconizat deoarece deplasarea se face incet cu mare precautie .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger