AcasăTEHNOLOGIESupercalculatoarele, răspunsul la cea mai mare amenințare la adresa sănătății umane

Supercalculatoarele, răspunsul la cea mai mare amenințare la adresa sănătății umane

Oamenii de știință spun că au făcut un „salt uriaș” folosind supercomputere pentru a combate cea mai mare amenințare pentru sănătatea umană reprezentată de rezistența la antibiotice.

În fiecare an, aproximativ 700.000 de oameni mor din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice – iar numărul este de așteptat să crească la milioane în următorii ani.

Fără antibiotice eficiente, speranţa de viaţă se preconizează că va scădea cu 20 de ani – ceea ce a determinat o cursă a cercetărilor pentru dezvoltarea unor noi antibiotice care să lupte cu afecţiunile, într-un ritm mai rapid decât capacitatea bolilor de a suferi mutaţii şi de a evolua.

O echipă internaţională de savanți condusă  de dr. Gerhard Koenig de la Universitatea din Portsmouth, a utilizat computer de ultimă generație pentru a reproiecta antibioticele existente astfel încât să poată ţine pasul cu modificarea bolilor.

”Antibioticele reprezintă unul dintre pilonii medicinii moderne, iar rezistenţa la antibiotice este una dintre cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii umane. Există o nevoie urgentă de dezvoltare a unor noi modalităţi de luptă împotriva bacteriilor în continuă evoluţie”, a declarat Koenig pentru DPA.

Cercetătorii din cadrul echipei sale au demonstrat că cel mai bun medicament candidat, care urmează să fie supus unor studii clinice, este de până la 56 de ori mai activ pentru tulpinile bacteriene testate comparativ cu două antibiotice de pe lista Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) cu medicamente esenţiale, Eritromicina şi Claritromicina.

”Nu doar că cel mai bun candidat al nostru este mai eficient împotriva ţintelor testate, dar prezintă totodată o activitate împotriva a trei bacterii fruntaşe pe lista de priorităţi a OMS, în cazul cărora antibioticele existente testate nu funcţionează. Scopul acestui studiu a fost acela de a demonstra că mecanismele de rezistenţă ale bacteriilor pot fi abordate într-un mod sistematic, oferind ocazia ştiinţei să riposteze continuu printr-o evoluţie de natură computaţională a antibioticelor.Computerele noastre devin mai rapide cu fiecare an. Aşadar, există o oarecare speranţă că vom putea schimba soarta. Computerele pot învinge campionul mondial la şah, aşa că nu văd de ce nu ar putea să învingă şi bacteriile”, a adăugat Koenig.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
356 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger