Donald Trump l-a numit un „semnal de alarmă”.Investitorul Marc Andreessen l-a numit „momentul Sputnik al inteligenței artificiale”. Din toate punctele de vedere, apariția modelului R1 al DeepSeek a fost o bombă.
Se presupune că modelul chinez de IA a fost mult mai ieftin de construit decât rivalii săi americani.Ar putea fi un prevestitor al multor alte descoperiri tehnologice Made in China.
Când vestea triumfului DeepSeek a ajuns în SUA, piețele au intrat în panică, notează UnHerd. Într-o singură zi, sute de milioane de dolari au fost șterși de pe titlurile americane de tehnologie.
Vârful aisbergului
Modelele Deep Seek, odată antrenate, necesită foarte puțină putere de calcul pentru a fi utilizate. În industrie, acest lucru se numește „inferență”.
Până în prezent, companiile de inteligență artificială au avut tendința de a se baza pe centre de date – clădiri mari consumatoare de energie – pentru a-și rula modelele de inteligență artificială. O companie va acorda licențe pentru modelul său altor companii – o bancă, să spunem, care dorește să creeze un chatbot pentru a răspunde la întrebările clienților.
În schimbul unei taxe, banca poate trimite întrebări către centrul de date, unde modelul IA va procesa întrebările și va trimite răspunsuri.
DeepSeek funcționează diferit. Modelul său gratuit, open-source, poate fi instalat integral pe un computer personal (ușor specializat). De ce și-ar împărtăși o companie chineză secretele în mijlocul unei curse tehnologice globale? Din perspectiva DeepSeek, ar putea exista un mare avantaj în a rămâne open source. Tehnologiile cu sursă deschisă creează beneficii pentru toți cei implicați. O companie aflată la vârful unei astfel de rețele are șanse să atragă colaboratori și să câștige încredere și credit.
Liderii americani din domeniul tehnologiei au în continuare motive să fie alarmați. DeepSeek nu a apărut de nicăieri, ci dintr-un vast ecosistem de talente tehnologice chineze: Hesai, CATL, DJI, SMIC, Oppo, Pony.AI, Zhiyuan – printre cele mai bune companii din lume în robotică, conducere autonomă, drone, IA și tehnologia bateriilor. DeepSeek este, de fapt, doar vârful aisbergului.
Cum a mers totul prost pentru Occident
Fizicianul Steve Hsu susține că China eclipsează SUA atunci când vine vorba de cultivarea capitalului uman în cercetare. Aproape o treime dintre studenți chinezi învață discipline STEM – Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică – față de doar 3% în urmă cu o generație. Cele mai bune universități din China sunt acum la fel de bine cotate precum cele din Occident. Numărul de oameni de știință care părăsesc SUA pentru China a crescut de cinci ori în ultimii 15 ani.
DeepSeek nu este singura companie chineză de inteligență artificială în ascensiune. Alte modele impresionante au fost lansate recent, cum ar fi cele ale iFlytek sau Alibaba.
Se conturează o narațiune clară. Chinezii sunt foarte buni la tehnologie și nu vor înceta să inoveze. America nu îi poate opri, iar ei au depășit cu mult momentul în care doar „recuperează decalajul”.
CHINA ARE UN AVANS SUBSTANTIAL PRIVIND FACTORUL UMAN CU PREGATIRE SUPERIOARA !,AMERICA ESTE DEPASITA PE MULTIPLE PLANURI NU NUMAI TEHNOLOGIC.
Chapeau r. Radu.
Chiar daca nu ti-a venit sa crezi asa ceva acum 2-3 luni in urma, macar acum ai dovedit flexibilitatea inteligenta de a recunoaste in termeni corecti realitaea.
Felicitari.