AcasăTEHNOLOGIESentinel înlocuiește Minuteman. America pompează miliarde de dolari pentru mondernizarea rachetelor nucleare

Sentinel înlocuiește Minuteman. America pompează miliarde de dolari pentru mondernizarea rachetelor nucleare

Este cea mai mare schimbare în etapa misiunii de rachete balistice a Forțelor Aeriene din ultimii 60 de ani

Centrele de control pentru rachetele balistice nucleare intercontinentale ale Americii au un fel de aspect retro din anii 1980, cu panouri de calcul  și comutatoare masive, inclusiv unul critic pe care scrie „lansare”.

Aceste structuri subterane sunt pe cale să fie demolate, iar silozurile de rachete pe care le controlează vor fi complet revizuite. O nouă rachetă nucleară este pe cale să apară, un ICBM gigantic numit Sentinel. Potrivit AP,  este cea mai mare schimbare în etapa misiunii de rachete nucleare a Forțelor Aeriene din ultimii 60 de ani.

Dar există întrebări cu privire la necesitatea de a schimba unele dintre aspectele din epoca Războiului Rece ale rachetelor Minuteman pe care Sentinel le va înlocui.

Modernizarea rachetelor, cu software complex și conectivitate de secol XXI într-o rețea vastă, poate însemna, de asemenea, că acestea sunt mai vulnerabile.

Sistemul balistic Sentinel, în valoare de 96 de miliarde de dolari, implică 450 de silozuri din cinci state, centrele de control ale acestora, trei baze de rachete nucleare și alte câteva facilități de testare. Proiectul este atât de ambițios încât a ridicat semne de întrebare dacă Forțele Aeriene îl pot realiza pe tot deodată.

Modernizarea nucleară a fost întârziată ani de zile – Statele Unite au amânat cheltuielile pentru noi rachete, bombardiere și submarine din cauza sprijinului războaielor de peste mări de după 11 septembrie 2001.

Acum, totul se modernizează rapid. Lucrările la Sentinel,  care ar putea fi demarate de către Northrop Grumman, contractorul principal, încă din 2025, reprezintă o etapă a unei revizuiri mai ample, de 750 de miliarde de dolari, cu scopul de a  înlocui aproape toate componentele apărării nucleare americane, inclusiv noi bombardiere invizibile, submarine și ICBM-uri, în cadrul celui mai mare program de arme nucleare al țării de la Proiectul Manhattan încoace.

Pentru Pentagon, există așteptări ca Sentinel să facă față amenințărilor din partea sistemelor de rachete chinezești și rusești care evoluează rapid. Se preconizează că Sentinel va rămâne în serviciu până în 2075, astfel încât proiectanții adoptă o abordare care va facilita actualizarea cu noi tehnologii în anii următori.

„Sentinel este un program intensiv din punct de vedere software, cu un calendar comprimat”, a raportat Government Accountability Office. Totuși,  „dezvoltarea de software reprezintă un risc din cauza dimensiunii și complexității sale și a cerințelor unice ale misiunii de descurajare nucleară”.

„A trecut mult timp de când nu am mai făcut o rachetă balistică intercontinentală”, declara  în noiembrie Secretarul Forțelor Aeriene, Frank Kendall, la un eveniment organizat de Center for New American Security la Washington.

De când primul sistem Minuteman a intrat în alertă la baza Malmstrom Air Force din Montana, la 27 octombrie 1962 – ziua în care Cuba a doborât un avion spion U-2 în plină criză a rachetelor cubaneze – racheta „vorbește” cu operatorii săi prin intermediul a mii de kilometri de cabluri îngropate sub pământ.

Aceste cabluri Hardened Intersite Cable Systems, sau HICS, transportă mesaje de la rachetă la lansator, care primește aceste mesaje printr-o consolă de control al tragerii numită Rapid Execution and Combat Targeting, instalată la mijlocul anilor 1990.

„Ca și Minuteman, Sentinel va funcționa în continuare într-o rețea închisă. Cu toate acestea, pentru a asigura o apărare în profunzime, vom avea măsuri de securitate suplimentare la graniță și în interiorul rețelei, permițând sistemului nostru de arme să funcționeze eficient într-un mediu de concurență cibernetică”, a precizat colonelul Charles Clegg, managerul programului sistemului Sentinel.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
307 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger