Andrei Șelaru, cunoscut drept Selly pe YouTube, vorbeşte foarte detaşat de pericolele din mediul online şi despre ameninţările Inteligenţei Artificiale, în condiţiile în care a făcut avere tocmai din activităţi apropiate acestei zone.
El a ţinut un discurs la NATO Youth Summit.
Spune că face parte dintr-o armată mai mare decât NATO
În cadrul evenimentului tinerii au vorbit cu reprezentanții NATO despre probleme de securitate, schimbările climatice, dar și influența în creștere a inteligenței artificiale.
„Trebuie să vă fac încă de la început o mărturisire. Eu fac parte dintr-o armată care este mai mare și mai influentă decât NATO. Am intrat în această armată atunci când eram un tânăr de 11 ani, ca simplu soldat.
Nu am primit uniformă, nu am urmat instructaj. Dar pentru că am petrecut atât de mult timp online, am beneficiat de arme foarte puternice la dispoziția mea. Acestea îmi permiteau să schimb opiniile, să manipulez masele, să manifest interferente în procesul democratic și să împărtășesc ideologii toxice folosind aceste arme.
Este vorba despre informații despre epoca informației, nu este vorba de un serviciu militar obligatoriu și cu toții am început să facem asta voluntar. Această armată are astăzi mai mult de 5 miliarde de soldați în întreaga lume, adică toți cei cu acces la internet.
Atunci când cei care au acces la internet, actorii răi folosesc aceste arme ca să manipuleze, să dezinformeze, să-și ascundă adevăratele acțiuni și intenții, democrația, drepturile omului și pacea mondială sunt în mare pericol.
Conflictele militare din întreaga lume care se întâmplă și pe care le vedem ajung să fie și mai periculoase datorită războiului informațional în care putem ajunge să luptăm cu toții„, a spus Selly.
Se teme de „o lume distopică”
„Nu vreau să trăiesc într-o lume distopică, în care inteligența artificială decide ce este adevărat și ce nu. Nu e vorba doar de zero și unu. Există un teren foarte amplu legat de lucrurile pe care nu le știm, pentru că nu se potrivește totul în categoriile de adevărat sau fals.
Altfel, pierdem multe lucruri legate de libertatea de exprimare. Datorită acestui proces al cenzurii, extremismul înflorește și încrederea oamenilor în guverne este diminuată. Pentru că cenzura amplifică paranoia. Oamenii trebuie să vadă cu proprii ochi și să decidă dacă cred ceva.
Și tocmai de aceea trebuie să fie educat ca atare ca să nu cedeze unei campanii de manipulare. În țara mea, în România, extremismul este mai puțin răspândit decât în restul Europei și am cunoscut implicațiile pozitive, efectele pozitive ale calității de membru NATO în ultimii 20 de ani”, mai afirmat vlogger-ul român.
Sfaturi de la Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg, secretar general NATO, a dezvăluit şi lucruri mai puţin ştiute despre el şi a împărtăşit publicului adevărata profesie pe care voia să o urmeze.
„Am fost politician când eram adolescent, pe la vârsta de 20 de ani, apoi am făcut parte din Partidul Social Democrat al Norvegiei şi apoi m-am decis să ies din politică şi să devin economist”, a zis Stoltenberg, care a oferit şi sfaturi:
„În primul rând, este important să fii devotat, indiferent de ce faci şi să nu te gândeşti prea mult la următorul loc de muncă, ci la cel pe care îl ai deja şi să nu-ţi fie foarte frică de autorităţi şi şefi”.