AcasăTEHNOLOGIEŞeful WhatsApp rupe tăcerea: la ce era folosit, de fapt, softul Pegasus....

Şeful WhatsApp rupe tăcerea: la ce era folosit, de fapt, softul Pegasus. Ce personalităţi au fost atacate?

pegasusŞeful WhatsApp rupe tăcerea: la ce era folosit, de fapt, softul Pegasus. Ce personalităţi au fost atacate?

Scandalul de spionaj Pegasus pare a fi doar la început. Software-ul israelian a fost folosit pentru a sparge conturile de ​WhatsApp ale mai multor politicieni. Acum, şi boss-ul cel mare al aplicaţiei de mesagerie intervine şi comunică rezultatele unei analize interne.

Se pare că acelaşi software a fost folosit pentru a sparge şi conturile de WhatsApp ale mai multor poersonalităţi.

Pe cine a atacat Pegasus?

După ce o investigaţie recentă a scos la iveală operaţiuni ample de spionaj cibernetic, desfăşurate împotriva unor politicieni, jurnalişti ori militanţi pentru apărarea libertăţilor civile, WhatsApp intervine şi acuză, din nou, compania israeliană NSO Group, producătorul software-ului Pegasus.

Ar fi cam 50.000 de victime acestui act de spionaj. Cei de la NSO Group s-au apărat spunând că cifra este exagerată şi că felul în care este folosit software-ul pe care-l vinde este doar responsabilitatea clienţilor.

Şeful WhatsApp, Will Cathcart, confirmă dezastrul: mai mulţi politicienii au fost vizaţi şi prin intermediul celei mai populare aplicaţii de comunicare.

Aceştia ar fi fost printre ţintele unui atac mai amplu, din 2019, când software-ul Pegasus a fost folosit pentru spargerea a aproximativ 1.400 de conturi de WhatsApp.

WhatsApp a dat în judecată NSO Group

În urmă cu 2 ani, WhatsApp a dat în judecată compania israeliană NSO Group, pentru că a înlesnit atacurile, prin vânzarea software-ului Pegasus unor regimuri autoritare, care l-au folosit pentru spionarea criticilor.

Cathcart mai spune că, în lumina celor 1.400 de conturi de WhatsApp vizate, este posibil ca cifra de 50.000 de telefoane implicate în ampla campanie de spionaj ieşită recent la lumină, să fie aproape de adevăr.

author avatar
Andrei Ștefan