AcasăTEHNOLOGIESecuritate biometrică și tranzacții de miliarde la viteza luminii: bine ați...

Securitate biometrică și tranzacții de miliarde la viteza luminii: bine ați venit în centrele de date

Clădiri rezistente la bombe, legitimații de securitate biometrice și tranzacții financiare la viteza luminii. Bine ați venit în centrele de date, o industrie globală în plină expansiune care găzduiește mai mult ca niciodată banii și consumul de energie din lume.

La poalele Alpilor italieni, unul dintre cele mai noi centre de date din Europa este un exemplu perfect al modului în care aceste clădiri de tip „cutie” au devenit centre ale economiei. Din iunie,  Euronext New Exchange Technology a facilitat un sfert din tranzacțiile cu acțiuni europene în fostul oraș textil Ponte San Pietro.

Viteza contează!

În cadrul rețelei de cabluri de 800 de kilometri a clădirii, bănci precum Goldman Sachs Group  și JPMorgan Chase  trimit date de tranzacționare către serverele celorlalți în decurs de 20 de microsecunde, adică milionimi de secundă.

„Viteza contează”, a declarat Manuel Bento, directorul operațional al Euronext, într-un interviu pentru Bloomberg, referindu-se la schimbările în cultura de tranzacționare.

Centrul de date gestionează în prezent volume medii de 13 miliarde de euro în fiecare zi – aproximativ de două ori mai mari decât cele ale Deutsche Boerse sau London Stock Exchange Group.

Acestea sunt tranzacții care, înainte de Brexit, se desfășurau într-un depozit la fel de impunător, situat la câțiva kilometri est de Londra. A fost nevoie de puțin peste un an pentru a muta operațiunea în Italia.

Noul sediu, situat la aproximativ o oră de Milano, face parte dintr-o industrie care se accelerează pe măsură ce firmele își digitalizează serviciile, iar viața de zi cu zi se transformă online. De fiecare dată când ceva se întâmplă în „cloud”, se întâmplă în centrul de date al cuiva.

Investițiile în această industrie la nivel global au crescut de peste două ori în 2021, ajungând la 59,5 miliarde de dolari, potrivit unui studiu realizat de firma de avocatură DLA Piper, impulsionate de creșterea unor firme precum Meta Platforms, Alphabet și Microsoft.

Investițiile din 2022 au urcat deja la 21,3 miliarde de dolari până la 7 iunie. Această cerere stimulează și companiile care furnizează echipamente pentru centrele de date, inclusiv producătorul de cipuri Nvidia  și specialistul în rețele Cisco Systems.

Pentru companiile financiare, atracția utilizării centrelor de date poate consta în timpi de tranzacționare mai rapizi – în special dacă pot închiria un loc într-un centru de date aproape de contrapartidele sale de pe piață.

Firmele care au nevoie de o putere de calcul uriașă, cum ar fi procesatorii de plăți sau minerii Bitcoin, pot obține o mai mare flexibilitate de la un centru de date decât de la propriul hardware.

Costul verde

Una dintre cele mai mari preocupări legate de această industrie este impactul asupra mediului. Centrele de date au utilizat 1% din energia globală în 2021, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, iar în Irlanda acest procent a crescut de peste trei ori, ajungând la 14% din 2015. În Danemarca, se preconizează că se va tripla la 7% până în 2025.

În Norvegia, operatorul de centre de date Green Mountain răcește unul dintre sediile sale cu apă extrasă dintr-un fiord din apropiere, adânc de 150 de metri.

Euronext spune că ar putea avea o altă soluție: generează energie din panouri solare și hidroelectricitate pe râul Brembo, care coboară din Alpii Bergamo.

Între timp, viitorul centrelor de date se schimbă deja. Beatriz Saiz, consultant în domeniul datelor și analizelor la EY, prezice că rolul lor va fi îndeplinit de servere cloud alimentate cu energie regenerabilă în următorii cinci până la zece ani.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
496 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger