AcasăTEHNOLOGIESatelit românesc proiectat şi construit de elevi, lansat pe orbită. Ce misiune...

Satelit românesc proiectat şi construit de elevi, lansat pe orbită. Ce misiune va avea?

rusia sfera

Satelitul românesc ROM-2, proiectat şi construit de elevi ai Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti (echipa RomSpace), a fost lansat pe orbită în noaptea luni spre marţi.

ROM-2 se află la bordul rachetei Falcon 9, care va decola, potrivit anunţului SpaceX, la 0,30, ora României, de la baza spaţială din Vandenberg, California.

Ce este ROM-2?

Satelitul este echipat cu o cameră de 2 megapixeli şi cu senzori care vor culege date din spaţiu, din atmosfera terestră şi de la suprafaţa Pământului.

Proiectat şi construit de elevi ai Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti (echipa RomSpace), testat în laboratoarele Politehnicii din Madrid şi integrat pe lansator de compania britanică Alba Orbital, ROM-2 e un cub cu latura de 5 cm, care are ca principală misiune observarea Pământului”, conform unui comunicat.

Ce misiune va avea?

Satelitul este echipat cu o cameră de 2 megapixeli şi cu senzori care vor culege date din spaţiu, din atmosfera terestră şi de la suprafaţa Pământului. După ce racheta Falcon 9 va ajunge pe orbită, ROM-2 va aştepta la bordul ei între 7 şi 14 zile până când va fi eliberat în spaţiu, pentru că au prioritate sateliţii mari şi cei militari.

ROM-2 va transmite pe frecvenţa de 436.235 MHz, iar datele sale vor fi recepţionate atât prin antena construită de elevi, cât şi prin reţeaua de radioamatori din toată lumea.

Din echipa RomSpace fac parte următorii: Filip Buşcu, Alexandru Luchianov, Vladimir Necula, George Chirilă, David Constantinescu, Rareş Bălăşescu, Vlad Erceanu, Andra Palada, Eliza Constantinescu.

author avatar
Andrei Ștefan