AcasăTEHNOLOGIESalariu în bitcoin! Recompensele și riscurile plății în criptomonede

Salariu în bitcoin! Recompensele și riscurile plății în criptomonede

Un nou avantaj la locul de muncă câștigă popularitate – opțiunea de a fi plătit în monedă digitală.

Potrivit unui sondaj global realizat de compania de consultanță financiară deVere Group, criptomondele ar putea deveni mai obișnuite  în negocierile salariale cu lucrătorii, în special cei tineri.

Mai mult de o treime dintre mileniali (cei cu vârsta cuprinsă între 26 și 42 de ani) și jumătate din Generația Z(sub 25 de ani) ar fi bucuroși să primească o mare parte din salariu în bitcoin sau alte forme de criptomonede.

O criptomonedă este un activ digital care utilizează codul computerului și tehnologia blockchain pentru a funcționa oarecum pe cont propriu, fără a fi nevoie ca o parte centrală să gestioneze sistemul.

Un alt sondaj realizat în SUA de SoFi și Workplace Intelligence a arătat că 42% din 800 de  angajați la companii mari ar dori să primească jetoane nefungibile(NFT) ca recompense de performanță.

NFT-uri sunt active unice care sunt verificate și stocate folosind tehnologia blockchain – un registru digital similar cu rețelele care stau la baza criptomonedelor.

A fi plătit în monedă digitală este, fără îndoială, „la modă”, a declarat pentru CNBC Tony Jarvis, director pentru securitatea întreprinderilor în Asia-Pacific și Japonia la start-up-ul de securitate cibernetică Darktrace.

Deși oferirea monedei digitale ca salariu a permis companiilor să atragă talente tinere, aceasta vine cu recompense și riscuri pentru angajați.

Plăți rapide

Uitați de timpii de așteptare, comisioanele de schimb și costurile suplimentare care vin cu tranzacțiile bancare tradiționale – primirea plății în criptomonede poate fi foarte rapidă și asta oferă angajaților un nivel de siguranță.

Dar portofelele electronice rămân vulnerabile atacurilor infractorilor cibernetici. Finanțarea digitală necesită platforme cripto sigure și securizate.

Evitarea taxelor-sau nu

Când vine vorba de legile fiscale pentru criptomonede, contează țara în care lucrează angajatorul. De exemplu, Portugalia este cunoscută ca un paradis fiscal cripto pentru taxa de 0% pe bitcoin.

Cu toate acestea, mai multe țări își pot strânge frâiele asupra activelor digitale în viitorul apropiat

Începând cu 18 aprilie, persoanele din Statele Unite vor trebui să raporteze tranzacțiile cu monede digitale la Internal Revenue Service.

India a impus un impozit de 30% pe veniturile din criptomonede.

În România, conform dispozitiilor codului fiscal, veniturile realizate din transferul de monedă virtuală reprezintă venituri impozabile și se încadrează în categoria veniturilor din alte surse fiind supuse regimului fiscal specific impozitului pe venit.

Volatilitate: o sabie cu două tăișuri

Nu este un secret pentru nimeni că piața cripto este volatilă.

Nici măcar bitcoin, una dintre cele mai populare criptomonede, nu este imună la fluctuațiile  prețurilor – a scăzut brusc din noiembrie  cu peste 40%  de la un record de aproximativ 69.000 de dolari.

Însă creșterea valorii bitcoin în ultimii ani nu poate fi trecută cu vederea, având în vedere că valoarea sa a început de la “câțiva dolari”, subliniază Jarvis.

„Dacă primești plățile salariale săptămânale sau lunare în bitcon, asta se înregistrează ca o anumită valoare în dolari astăzi, crește automat în timp și există unele profituri serioase.”

“Am descoperit că populația mai tânără, care ar putea avea un apetit pentru risc mai mare, tinde să vadă riscul-recompensă printr-o lentilă diferită decât cineva care a știut cu adevărat că este plătit doar în numerar”, a spus Chris Adam, fondatorul și CEO-ul  agenției de rating Sharp Rank, care oferă plăți în criptomonede.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
582 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger