AcasăTEHNOLOGIES-a declanșat cursa pentru un nou internet. Proiectul de 24 milioane de...

S-a declanșat cursa pentru un nou internet. Proiectul de 24 milioane de euro

UE finanțează proiectul unui internet cuantic

Benjamin Lanyon, cercetător  la  Universitatea din Innsbruck, Austria, a făcut un pas important către crearea unui nou tip de internet: a transferat informații de-a lungul unei fibre optice de 50 de kilometri lungime, folosind principiile fizicii cuantice.

Informația din fizica cuantică diferă de unitățile de date – cifrele binare – stocate și procesate de calculatoare, care formează nucleul actualului World Wide Web. Domeniul fizicii cuantice acoperă proprietățile și interacțiunile moleculelor, atomilor și chiar ale particulelor mai mici, cum ar fi electronii și fotonii.

Descoperirea lui Lanyon a a făcut parte dintr-un proiect al Uniunii Europene pentru a aduce mai aproape obiectivul unui internet cuantic, potrivit Horizon, revista UE de cercetare și inovare.

Denumit Quantum Internet Alliance, sau QIA, acest proiect reunește institute și companii din întreaga Europă. Beneficiază de o finanțare în valoare de 24 de milioane de euro pe o perioadă de trei ani și jumătate, până la sfârșitul lunii martie 2026.

„Nu este menit să înlocuiască internetul clasic, ci să lucreze împreună”, a declarat Stephanie Wehner, coordonatoarea QIA și profesor de informații cuantice la Universitatea de Tehnologie Delft din Olanda.

Un internet cuantic este util în cazul comunicațiilor securizate. Persoanele care ar sparge o transmisie cuantică ar lăsa în urmă o urmă evidentă a încercării lor, provocând o schimbare în starea unei particule observate.

Comunicațiile sigure ar putea deschide o gamă mult mai largă de aplicații care depășesc cu mult limitele internetului clasic: medicină(telechirurgie), finanțe(transfer de bani, ATM-uri) sau astronomie.

Problema este acum de a mări dimensiunile unui internet cuantic pentru a utiliza mai multe particule, inclusiv fotoni, pe distanțe mari.

Scopul final este de a extinde nodurile cuantice la  500 de kilometri și de a crea un prototip de internet cuantic care să poată conecta orașe îndepărtate – la fel cum internetul clasic se bazează pe diferite noduri pentru a crea o rețea globală.

Deși un internet cuantic ar putea exista pentru aplicații specializate încă din 2029, experții nu se hazardează să ghicească când ar putea fi disponibilă o versiune completă pentru o gamă largă de utilizări.

În timp ce QIA face progrese în ceea ce privește componentele și sistemele internetului cuantic, Europa lucrează, de asemenea, la dezvoltarea calculatoarelor cuantice în sine.

În iunie, un parteneriat public-privat al UE – European High Performance Computing Joint Undertaking – a anunțat că șase țări vor găzdui calculatoare cuantice: Republica Cehă, Franța, Germania, Italia, Polonia și Spania.

De asemenea, se urmărește crearea unei infrastructuri spațiale și terestre integrată pentru comunicații securizate – un fel de element de bază pentru internetul cuantic.

Având în vedere previziunile conform cărora jumătate din cele mai utilizate sisteme criptografice vor fi sparte până la sfârșitul deceniului, Europa nu este singura parte interesată. În ultimii ani, China și SUA au făcut progrese în domeniul calculului cuantic și al internetului cuantic.

author avatar
Radu Jacotă Redactor