AcasăTEHNOLOGIERusia vrea să introducă impozitul pe roboți

Rusia vrea să introducă impozitul pe roboți

Companiile ruse ar putea să plătească 13% din impozitul pentru utilizarea roboților în loc de oameni, a informat ziarul Izvestia citând o propunere formulată de Institutul de Educație Progresivă, o organizație independentă fără scop lucrativ. Inițiativa a fost deja trimisă spre revizuire Ministerului Finanțelor și a primit sprijin din partea unor parlamentari și oficiali guvernamentali.

Banii primiți de la „robotaxe” vor fi transferați către un fond special care va ajuta persoanele din profesii „vulnerabile”  – cum ar fi vânzătorii, casierii, agenții de pază și ghizii – să primească instruire pentru abilități la cerere. Potrivit directorului Institutului de Educație Progresivă, Anna Marks, până la 20 de milioane de ruși ar putea fi disponibilizați și înlocuiți de roboți în următorii 10-15 ani. “Folosirea roboților este de obicei mai ieftină pentru companii, dar guvernul  nu primește nicio taxă de la acești “muncitori”, în timp ce riscă un șomaj crescut.

Trebuie luate măsuri pentru a compensa aceste pierderi viitoare pe piața muncii”, a spus Viktor Zubarev, membru al Comitetului de stat pentru buget și impozite. Totuși, Rusia nu este considerată printre liderii mondiali în domeniul automatizărilor industriale, conform Federației Internaționale de Robotică (IFR), notează rt.business. Proporția automatizării în țară este mai mică decât în ​​Europa și Asia, cu 4 roboți la   10.000 de lucrători, comparativ cu 710 roboți la 10.000 de angajați în Coreea de Sud și 322 în Germania. Cu toate acestea, situația se poate schimba în viitorul apropiat datorită concentrării guvernului asupra noilor tehnologii și potențialului companiilor ruse.

author avatar
Radu Jacotă Redactor