AcasăTEHNOLOGIERusia poate câștiga războiul informational cu Occidentul

Rusia poate câștiga războiul informational cu Occidentul

Kremlinul nu doar că folosește ca armă social media, ci se bazează pe occidentalii înșiși pentru a-și răspândi mesajele pe scară largă

În urmă cu câteva săptămâni, un autocrat rus s-a adresat milioanelor de cetățeni occidentali în cadrul unui eveniment de propagandă care ar fi fost de neconceput în urmă cu o generație.

Interviul lui Tucker Carlson cu Vladimir Putin a fost vizionat de peste 120 de milioane de ori pe YouTube și X. Este doar cea mai recentă incursiune de succes în războiul informațional al Rusiei împotriva Occidentului, pe care Moscova dă semne că îl va câștiga.

Iar în acest război, notează Foreign Policy, Kremlinul nu doar că folosește ca armă social media, ci se bazează pe occidentalii înșiși pentru a-și răspândi mesajele pe scară largă.

Factorii de decizie politică nu numai că par să nu țină seama de întreaga amploare și de domeniul de aplicare a războiului informațional al Rusiei, dar temerile legate de înăbușirea libertății de exprimare i-au determinat să se abțină în mare parte de la orice acțiune pentru a opri campania.

Această inacțiune survine pe fondul unor semne tot mai frecvente de operațiuni de influență rusești care au pătruns adânc în politica și societatea occidentală. Zeci – dacă nu sute de agenți ruși au fost observați peste tot, de la orașe englezești la universități canadiene.

Între timp, o avalanșă de bani sprijină ambițiile Moscovei de a influența alegerile în 2024, o parte  fiind direcționați în mod ascuns (și deschis) către partide politice și politicieni individuali. Timp de mai multe decenii, societățile occidentale au fost inundate de tot felul de influențe imaginabile.

Desi Statele Unite și Uniunea Europeană au închis accesul la rețelele media rusești, cum ar fi RT și Sputnik, la începutul anului 2022 – sunt pași mici și ineficienți: controlul guvernelor occidentale asupra crizei de dezinformare pare să fie din ce în ce mai slab pe zi ce trece.

Pentru Rusia lui Putin, „războiul informațional-psihologic” – așa cum îl numește un manual militar rusesc – este menit să „erodeze moralul”  unei populații inamice. Un aspect central al unui război mai amplu împotriva Occidentului  se desfășoară online prin baraje necruțătoare de știri  denaturate, prin intermediul unei rețele cultivate de șarlatani, cu sau fără discernământ.

Mesajele Kremlinului au o rază de acțiune extraordinară: numai în primul an al războiului din Ucraina, postările de pe conturile legate influența rusă au fost vizualizate de cel puțin 16 miliarde de ori de către occidentali. Fiecare dintre aceste vizualizări face parte dintr-un atac cu spectru complet împotriva Occidentului.

Este folosită o schemă cunoscută de oricine a urmărit campaniile de dezinformare legate de invazia Crimeei din 2014 și de alegerile prezidențiale din SUA din 2016. Boți, troli, campanii publicitare țintite, organizații de știri false și conturi de dublură ale unor politicieni și experți occidentali reali răspândesc povești inventate la Moscova.

De asemenea, Moscova expoatează rețelele non-occidentale, cum ar fi Telegram și TikTok, în propriul avantaj. În prezent, 14 % dintre americanii adulți consumă în mod regulat știri de pe TikTok, deținut de chinezi, unde mii de conturi false răspândesc subiecte de discuție rusești – și unde propagandiștii ruși pot număra sute de mii de adepți.

De când Elon Musk a preluat Twitter și l-a redenumit X, rețeaua a primit în mod deschis campanii de influență rusească pe serverele sale.

Cu toate acestea, în ciuda numeroaselor exemple de apariție a narațiunilor rusești în dezbaterile occidentale, nu există aproape nicio discuție serioasă în cadrul guvernelor sau în rândul publicului cu privire la modul în care se poate pune capăt războiului informațional al Rusiei împotriva Occidentului.

Mulți se tem că intervenția în mediul online îi va duce pe panta alunecoasă a reprimării libertății de exprimare. Poate că ei nu pot vedea legătura conceptuală dintre războiul informațional și războiul militar – și refuză să recunoască faptul că Occidentul este deja în război cu Rusia, chiar dacă acest război nu este unul militar.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
367 afisari

1 COMENTARIU

  1. Dar cind statea prostimea cu urechea ciulita la Sopirlita Libera, sau la Vocea Americii cum era, mai animalelor.

    Ca sa il parafrazez pe batrinul KGBIST LOOOL

    Au vrut Sclavie acum o au…lool

    OCCIDENTUL FIIND CONDUS DE IMBECILI CRETINI CORUPTZI SE BATE SINGUR

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger