AcasăTEHNOLOGIERomânia impune restricții speciale pentru producătorii de tehnologie 5G. Un fabricant a...

România impune restricții speciale pentru producătorii de tehnologie 5G. Un fabricant a fost deja tăiat de pe listă

România impune restricții speciale pentru producătorii de tehnologie 5G. Un fabricant a fost deja tăiat de pe listă

Un proiect de ordonanță de urgență referitor la i mplementarea rețelelor 5G în condițiile parteneriatelor strategice pe care la are România cu SUA urmează să intre pe ordinea de zi, la dezbatere.

Proitectul de act normativ prevede mai multe restricții și obligații pe care procătorii și importatorii echipamentelor care urmează a fi folosite în rețeaua de comunicații de ultimă generație trebuie să le respecte, dar și furnizorii de servicii de comunicații, precum rețelele de telefonie mobilă.

Așadar, sunt excluse de la restricții echipamentele terminale ale utilizatorilor, precum telefoanele mobile, fiind vizate exclusiv echipamentele de rețea, cum ar fi releele sau antenele, potrivit proiectului de OUG.

Ce restricții impune România producătorilor de tehnologie 5G

„Utilizarea de tehnologii, echipamente și programe software în cadrul infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național, precum şi în rețelele 5G, este condiționată de obținerea de către producători a unei autorizări” se precizează în actul normativ, cu scopul „eliminării riscurilor la adresa securității naționale și apărării naționale”.

Producătorii pot obține autorizare printr-o decizie a premierului, la propunerea CSAT.

Societățile comerciale care solicită autorizarea pentru comercializarea acestor echipamente, trebuie să depună, pe lângă datele principale, și următoarele:

„o declarație pe proprie răspundere care să ateste că producătorul îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
– nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent;
– are o structură transparentă a acţionariatului;
– nu are cunoştinţă de un istoric de conduită corporativă neetică;
-se supune unui sistem juridic care impune practici corporative transparente”.

Ce analizează autoritățile în cazul celor care vor autorizație

Avizul Guvernului se bazează „pe evaluări din perspectiva riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securității naționale și/sau apărării naționale”.

„Avizul se emite inclusiv prin raportare la obligaţiile asumate de statul român în cadrul cooperării la nivelul organizaţiilor internaţionale din care România face parte şi a parteneriatelor strategice bilaterale, pentru evitarea unor riscuri care pot decurge din:
a) controlul unui guvern străin asupra producătorului în lipsa unui sistem juridic independent;
b) absenţa unei structuri transparente a acţionariatului producătorului;
c) lipsa unui istoric de conduită corporativă etică a producătorului;
d) funcţionarea producătorului într-un sistem juridic care nu impune practici corporative transparente”.

Războiul economic SUA-China, ajunge în România

În România, implementarea rețelelor 5G este făcută de operatori privați și are o miză foarte mare pentru Guvern în condițiile în care veniturile estimate a fi încasate în urma vânzării licențelor de telecomunicații de tip 5G de către ANCOM ajung la 2,1 miliarde de lei.

Însă noua tehnologie amplifică tensiunile dintre SUA și China, întrucât compania Huawei, care comercializează echipamente avansate pentru rețelele 5G, a fost acuzată de spionaj industrial în SUA.

„Lumea liberă are nevoie de tehnologie 5G sigură – nu de tehnologie care este coruptă de companiile necinstite din China comunistă. Tehnologia 5G sigură de la companii de renume, altele decât Huawei, este singura cale de urmat”, a declarat pe 1 august ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman.

„Considerăm că a face eforturi pentru a afecta corectitudinea mediului de afaceri din România prin forță și amenințări nu este o modalitate diplomatică de a câștiga aliați. Tratamentul incorect față de companiile private, în baza țării de origine, este discriminatoriu și nedrept. Afirmațiile nefondate făcute cu privire la prezența Huawei România și realizările companiei reprezintă un afront împotriva celor 2.200+ de angajați de la nivel local, împotriva onestității și a angajamentului lor de a pune în aplicare cele mai bune practici europene.

Potențialul 5G pentru redresarea economiei este cunoscut de autorități și industrie, iar eforturile domnului Zuckerman pentru a împiedica România să beneficieze de acest potențial este discutabil, Huawei opunându-se acestor piedici în calea evoluției tehnologice pe care România o poate realiza” a transmis Huawei România.

 

author avatar
Alexandru Tîrcavu
366 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger