AcasăTEHNOLOGIERollercoaster Bitcoin, trilioane de dolari, reglementare: cum se va mișca piața criptomonedelor...

Rollercoaster Bitcoin, trilioane de dolari, reglementare: cum se va mișca piața criptomonedelor în 2022

Bitcoin a avut un an destul de bun: a crescut cu aproape 70% de la începutul lui 2021, conducând întreaga piață a monedelor digitale la o valoare combinată de 2 trilioane de dolari.

Este un an în care prima companie majoră de cripto a ieșit la bursă cu debutul Coinbase în aprilie, o participare sporită a băncilor de pe Wall Street – precum Goldman Sachs – și aprobarea primului fond bursier din SUA legat de Bitcoin.

Cu toate acestea, un control sporit de reglementare și fluctuațiile intense ale prețurilor au diminuat perspectivele criptomonedelor în ultima vreme.

Având în vedere că anul viitor deja arată ca o altă perioadă de tip rollercoaster pentru monedele digitale, CNBC aruncă o privire asupra celor mai bune predicții ale analiștilor.

Crypto crash?

Carol Alexander, profesor de finanțe la Universitatea Sussex, se așteaptă ca Bitcoin să ajungă la 10.000 de dolari în 2022, ștergând practic toate câștigurile din ultimul an și jumătate.

Bitcoin a crescut la un record de aproape 69.000 de dolari în noiembrie. Acum este sub 50.000 de dolari, în scădere cu aproape 30% față de vârf.

“Această monedă nu are nicio valoare fundamentală și servește mai mult ca o jucărie decât o investiție. Prețul ei se va prăbuși probabil anul viitor”, a spus Alexander.

Totuși, nu toată lumea este convinsă că petrecerea cripto se va încheia în 2022. Susținătorii Bitcoin argumentează că în acest an au apărut mai mulți investitori intereresați pe această piață și o serie de companii financiare care permit tranzacționarea cu monedele digitale.

Primul ETF Bitcoin spot

O mare dezvoltare pe care investitorii cripto o urmăresc în 2022 este aprobarea primului fond bitcoin tranzacționat la bursă în Statele Unite.

Deși Comisia pentru Valori Imobiliare și Burse a dat verde la lansarea  ETF-ului Bitcoin Strategy al ProShares în acest an, produsul urmărește contractele futures bitcoin, mai degrabă decât să ofere investitorilor expunere directă la criptomoneda în sine.

Astfel de contracte sunt instrumente financiare derivate care obligă un investitor să cumpere sau să vândă un activ la o dată ulterioară și la un preț convenit. Urmărind prețurile futures în loc de Bitcoin în sine, spun experții, ETF-ul ProShares ar putea fi prea riscant pentru comercianții începători.

Totuși, “piața este  acum suficient de mare și de matură pentru a susține TEF Bitcoin Spot în 2022”, spune Vijay Ayyar, vicepreședinte pentru dezvoltare corporativă și expansiune globală la schimbul cripto Luno.

Grayscale Investments a solicitat să-și transforme trustul bitcoin , care este cel mai mare fond bitcoin din lume, într-un ETF Spot. Și există o mulțime de aplicații Bitcoin ETF care așteaptă să fie lansate.

Monede de urmărit, DeFi, Web 3

Totalul banilor depuși în serviciile Finanțelor descentralizate( DeFi) a depășit 200 de miliarde de dolari pentru prima dată în acest an, iar experții se așteaptă ca cererea să crească în continuare în 2022. DeFi implică în esență un nou sistem monetar construit pe blockchain-uri publice.

Web 3, încă în curs de construcție, se referă la un internet care este posibil prin rețele descentralizate și alte tehnologii blockchain, cum ar fi jetoanele nefungibile(NFT). “Web 3 este următorul pas mare pe internet și va câștiga mai multă acțiune anul viitor”, prevede Alexander.

Pe de altă parte, Bryan Gross, administrator de rețea la platforma cripto ICHI, semnalează Ethereum, Solana, Polkadot și Cardano drept “monede de urmărit în 2022”. Acestea “se vor impune treptat, pe măsură ce investitorii încep să conștientizeze riscurile tranzacționării cu Bitcoin”.

„Un an mare pe frontul de reglementare”

China a interzis complet toate activitățile legate de criptomonede, iar autoritățile americane au reprimat anumite aspecte ale pieței. Analiștii se așteaptă ca reglementarea să fie o problemă cheie pentru sector în anul viitor.

„2022 va fi un an mare pe frontul de reglementare, fără îndoială”,consideră Vijay Ayyar.

„Interesul diferitelor guverne, și în special al SUA, de a aduce reglementări în spațiul cripto este mai mare ca niciodată”.

Un alt domeniu-cheie pe care autoritățile  se vor concentra reprezintă monedele stabile(stablecoins). Acestea sunt jetoane a căror valoare este legată de prețul activelor existente, cum ar fi dolarul american.

Și sectorul DeFi este vizat:  la începutul acestei luni, Banca Reglementărilor Internaționale, un grup umbrelă pentru băncile centrale, s-a arătat îngrijorată că există o „iluzie a descentralizării” și a cerut reglementarea platformelor cripto DeFi.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
460 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger