AcasăTEHNOLOGIERevoluție tehnologică. Calculul cuantic țintește “momentul Sputnik”

Revoluție tehnologică. Calculul cuantic țintește “momentul Sputnik”

Computerele cuantice vor fi mult mai eficiente decât echivalentele lor actuale

Calculul cuantic suscită speranțe de progrese majore. Cursa către această revoluție tehnologică anunțată este în plină desfășurare.

Steve Brierley, fondatorul companiei Riverlane, cu sediul în Cambridge, a declarat pentru AFP că  tehnologia va cunoaște în următorii ani momentul său „Sputnik”, după numele satelitului sovietic a cărui lansare în 1957 a reprezentat un pas important în cucerirea spațiului. „Calculul cuantic nu va fi doar o ușoară îmbunătățire față de calculatoarele anterioare, ci  un pas uriaș înainte”.

Un milion de operațiuni fără erori

Riverlane produce primul microprocesor dedicat acestei tehnologii cu o putere de calcul gigantică –  detectează și corectează erorile care frânează în prezent dezvoltarea sa. Și a anunțat marți că a strâns 75 de milioane de dolari de la investitori.

„În doi-trei ani, vom putea realiza sisteme capabile să susțină un milion de operațiuni fără erori,  față de doar o mie în prezent, afirmă viecepreședintele Earl Campbell. Acest prag, este considerat “crucial pentru a face computerele cuantice mai eficiente decât echivalentele lor actuale”.

Spre deosebire de calculatoarele clasice, care se bazează pe date stocate sub formă de biți(șiruri binare de 0 și 1), calculatoarele cuantice folosesc qubiți, ce pot avea simultan mai multe poziții. Prin urmare, sunt capabile să proceseze mai rapid un număr incredibil de operațiuni.

Giganții IT precum Google, IBM și Microsoft investesc sume uriașe în această tehnologie și, în special, în încercarea de a reduce erorile induse, fie prin protejarea dispozitivelor, fie prin utilizarea algoritmilor pentru detectarea și corectarea acestor erori.

„Cu siguranță nu vom folosi computerele cuantice pentru a trimite e-mailuri”, susține Brierley. Pe de altă parte, „vom fi capabili să rezolvăm probleme care altfel ar fi insolubile”

Pe lângă potențialul unei tehnologii care ar putea depăși toate sistemele de criptare existente, progresele actuale atrag deja atenția autorităților de reglementare.

Brierley consideră că este „foarte important să învățăm lecțiile inteligenței artificiale și să ne gândim din timp la implicațiile sale”. “Calculul cuantic va fi reglementat în cele din urmă, deoarece este o tehnologie foarte importantă. Și cred că este o tehnologie față de care niciun guvern nu dorește să fie pe locul doi”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor